Menyang kontèn

Tunnels (novel)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Tunnels
PanganggitRoderick Gordon
Brian Williams
Sesirah asliThe Highfield Mole
NagaraKarajan Manunggal
BasaInggris
SèriTunnels Series
GènreFantasy
Science Fiction
Subterranean fiction
Lost World (genre)
Dibabar2 Juli 2007, Chicken House
Jinis saranaCithak
Kaca472
ISBN978-1-905294-42-8
OCLC132316306
DisusulDeeper (Gordon and Williams novel)

Tunnels ya iku novel abasa Inggris kang ditulis dening Roderick Gordon lan Brian Williams. Novel iki dibabar ing tanggal 2 Juli 2007 dening Chicken House. Tunnels minangka novel serial petualangan kanggo bocah kang mapan ing London. Novel iki nyaritakake babagan kulawargane Will Burrows, bocah umur 14 taun, sing ora biasa.[1] Bapak lan ibune pegatan nalika cillik, Will melu bapake, lan Cal adine melu ibune Will. Bapake Will ya iku arkeologis, lan Will kepingin dadi arkeologis padha karo bapake. Buku kasebut nduweni setting ing Inggris lan ing jagading njero lemah, karo Will Burrows dadi paraga utama. Nalika nggoleki bapakne sing wis ilang, Will Burrows lan kancane Chester kanthi ora sengaja nemokake kutha bawah tanah rahasia sing kebak "para penjajah" lan "Styx". Styx rencana ngrilis virus bebrayan ing lumahing bumi, saengga bisa ngrebut Bumi karo umate dhewe. Chester sinau manawa bapake, Dr. Burrows, lelungan luwih jero menyang Bumi, lan dheweke ngetutake, kepethuk sawetara wong ing dalan. Roderick Gordon lan Brian Williams bebarengan mbabar The Highfield Mole ing Maret 2005 lan ludes ing setengah dina wae.[2]

Sajrone rong minggu sabanjure Will wiwit ngerti wong-wong aneh ing saindenging kutha. Sawise ngerti yen bapake wis ilang, Will bakal nekad bakal nemokake bapake dheweke. Dheweke ndeleng jurnal bapake lan ngerti yen dheweke wis wiwit nggali trowongan ing sangisore omah. Bakal pindhah menyang trowongan lan dheweke malah ambruk. Will lan Chester ndhudhuk trowongan lan nemokake guwa gedhe kanthi poros lif ing siji mburi. Dheweke mudhun ing lif lan nemokake kutha ing njero lemah. Sawise lumaku-lumaku mubeng sithik dheweke dicekel polisi Koloni.

Aleran[besut | besut sumber]

Pengaruh utama sajrone urip Will Burrow umur patbelas taun yaiku bapakne, Dr. Burrows, lan dheweke uga duwe minat ing arkeologi. Nalika Dr. Burrows wiwit ngeweruhi bocah aneh sing padha manggon ing Highfield, lan banjur ilang, Will lan kancane Chester nggoleki dheweke. Dheweke nemu dalan sing tutup ing mburi omah ing ruang paling ngisor omahe Burrows lan ndudhuk maneh, dheweke nemu koridor sing nuju menyang lawang sing dipasangi watu, lan ing sisih mburi ana lawang lawas.

Dheweke langsung ketemu polisi komunitas bawah tanah, dikenal minangka Koloni lan dicekel dening Koloni kasebut. Ing pakunjaran, Will ditemoni dening Pak Jerome, lan putrane Cal. Dheweke nuduhake menawa Will bener-bener lair ing Koloni, lan dheweke iku keluwargane; Pak Jerome, bapake, lan Cal, adhine sing enom. Will pungkasane dibebasake saka pakunjaran lan digawa menyang omahe Jerome, ing ngendi Will lan Paman Tam ngandhani Will yen bapak angkat, Dr. Burrows, nembe ana ing kana, lan lelungan menyang Deeps - papan sing luwih jero ing bumi tinimbang Koloni. Will ngerti manawa Styx bakal ndadekake Chester babu utawa mbuwang Chester menyang Deeps. Will nolak ninggalake kancane, lan Paman Tam ngramalake rencana kanggo nylametake Chester lan nggawa dheweke bali menyang permukaan.

Will lan Cal nyoba nylametake Chester sadurunge dikirim menyang jero ruangan 'Trainer Miner', nanging Styx teka lan dheweke dipeksa ninggalake Chester. Sajrone upaya uwal gagal, dicethakake manawa Rebecca, adhine angkat saka Will, iku sejatine minangka Styx sing ditanam ing kulawargane kanggo njaga dheweke. Bocah-bocah lanang mau tumuju seri terowongan menyang Kutha Abadi, lan kutha watu lawas, sing digambarake dening Will dadi kutha saka jaman Romawi, ing endi udhara ing kutha kasebut kebak racun. Dheweke nyingkiri para prajurit Styx lan pungkasane katon ing tebing Kali Thames. Will mara ing omahe ing Highfield, nanging kesehatane Will saya surut, saengga Cal nulungi dheweke ing papan Bibi Jean nganti dheweke mari. Ora suwe dheweke bali menyang jero lemah kanggo nemokake bapak angkate saka Will, lan nyoba nylametake Chester sepisan maneh. Dheweke ketemu karo patroli Styx liyane, lan Paman Tam sing mateni anggota Styx, sing diarani Crawfly, nanging cedera parah ing paprangan. Paman Tam sing kuwat milih lumaku ing mburi kanggo menehi dalan bocah-bocah supaya bisa lolos. Kanthi bantuan saka Imago Freebone, Paman Tam, Will lan anggota geng Cal lumayu menyang papan sing ndhelik ing tengah ing antarane Koloni lan Kota Abadi. Ing kono dheweke leren lan ngalamun karo Paman Tam; lan dikandhani Imago manawa sepure Chester bakal langsung lumebu ing papan kasebut. Dheweke mlumpat menyang sepur liwat bolongan ing jubin, lan bisa nemokake Chester. Dene ing epilog buku kasebut, Rebecca mateni Imago, sing ndhelik ing permukaan, kanthi cara menehi racun.[3][4]

Paraga[besut | besut sumber]

  • Will Burrows (Seth Jerome), paraga utama ana ing novel, bocah 14 taun sing pengen banget dadi arkeologis, dheweke ora seneng marang sekolah.
  • Dr. Burrows, bapake Will Burrow sing dadi arkeologis.
  • Rebecca Twins (Rebecca kembar), musuhe Will Burrows.
  • Chester Rawls, kanca cedhake Will. Dheweke bocah kang kuat nanging nduweni kekuwatiran kang gedhe.
  • Elliot, dheweke musuhan karo Willuga Chester.
  • Caleb Jerome (Cal), sedulure Will.
  • Limiters, dheweke nduwe kekuwatan militer kang gedhe.
  • Styx, paraga antagonis ana ing novel.
  • Drake, kekancan marang Will kanggo nglawan Styx.

Panampa[besut | besut sumber]

Akeh kritikus sing ngritik sepertelon bagean aleran Tunnel sing lambat banget nanging ngalembana ing saindenging buku amarga kasenengan lan petualangan sing cepet. Ing Britain, panulis carita bocah-bocah, Philip Ardagh, mikir manawa ngenteni Will kanggo nemokake kutha ing njero lemah bisa nantang para pamaca, prastawa kasebut ora kedadeyan nganti kaca 170. Dheweke wis mirsani, nanging nalika ana kutha ngrambah, "sing nyenengake" lan wiwit iku kanthi cepet, apik lan - ing panggonan - medeni lan nantang. "Dheweke mikir karakter" jelas lan narik kawigaten ". Ing Minggu Minggu 7 Juli 2007, Nicolette Jones nggambarake buku kasebut minangka "benang petualangan sing apik, nanging sawise 460 kaca sing dicuriga iku ora bisa dipercaya." Dheweke nyathet buku kasebut dadi buku paling laris sing diluncurake adhedhasar mung "crita babagan panemuan kasebut dening penerbit Barry Cunningham, sing "nemokake" Harry Potter. "

Penerbit Weekly mikir buku "kebak lubang, kudu nyiyapake tumindak kanggo buku-buku ing ngarep". Kaya Guardian, PW komentar babagan wiwitan alon nanging nyathet jangkah sing dijupuk nalika Koloni wis tekan. School Library Journal nulis manawa sawise wiwitan alon, "jangkah mundhak", lan memuji corak plot lan setting ing buku kasebut. Kirkus Review nulis "kandhel nanging maneka warna" lan kritikus Booklist "novel katon minangka kickoff saka seri sing janjeni banget". Dene Horn Book Review ngrasakake para pamaca "bisa uga kelangan sabar kanthi wiwitan sing alon", nanging diamati manawa para penyayang petualangan isih seneng karo plot kasebut.[2][5][6][7][8]

Adhaptasi filem[besut | besut sumber]

Ana kabar angin menawwa adaptasi filem saka seri sing ditulis dening penulis Roderick Gordon lan Brian Williams, sing wis adol luwih saka siji yuta salinan lan wis diterbitake ing meh patang puluh negara ing saindenging jagad iki bakal digawé.

Relativity Media nuku hak cipta buku kasebut ing taun 2007. Ing wulan Februari 2010, Vincenzo Natali diutus dening perusahaan minangka direktur film sing bakal teka. Nanging, dheweke duwe prioritas proyek liyane lan mandheg nggarap adaptasi filem Tunnel.

Sawise pirang-pirang taun tanpa kabar, ing wulan Februari 2013, Relativity Media ngumumake yen wis nunjuk Mikael Håfström (The Tomb, 1408) kanggo ngarahake adaptasi filem saka novel kasebut. Skrip filem kasebut ditulis maneh dening Andrew Lobel, sanajan adhedhasar skrip sing wis dening ditulis Joel Bergvall lan Simon Sandquist taun sadurunge.

Tunnel bakal diprodhuksi dening Mark Canton (300, Immortals), Neil Canton (Back to the Future) lan Danny Davids, uga Ryan Kavanaugh (The fighter) CEO Relativity Media. Presiden perusahaan kasebut, Tucker Tooley (The fighter) mesthine bakal dadi prodhuser eksekutif karo Kelly Dennis (1408). David Hopwood ditugasake dadi prodhuser rekan.

Sanajan screenplay wis disetujoni lan kabèh potongan wis disiapake lan siap kanggo persiapan kanggo diwiwiti (perusahaan efek khusus, direktur seni, kostum, lan desain logo Tunnel anyar), proyek kasebut mandeg.

Banjur, ing wulan Juli 2015, Relativiy Media nyatakake bangkrut kanthi utang luwih saka 500 jutaan, sing katon pungkasan adaptasi filem kasebut.

Nanging, Roderick Gordon ujar ing interview ing April 2016: "Barry lan aku wis mesthi ora kapok. Isih ana aktifitas ing AS lan asil bisa luwih apik tinimbang filem."

Iki nggambarake, bisa uga, ide filem kasebut bakal diganti karo seri TV.[9]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Tunnels (Tunnels, #1)". www.goodreads.com. Dibukak ing 2020-02-07.
  2. a b "Tunnels (Tunnels, #1)". www.goodreads.com. Dibukak ing 2020-03-01.
  3. Gordon, Roderick. (2008). Tunnels (édhisi ka-1st American ed). New York: Chicken House/Scholastic. ISBN 978-0-439-87177-8. OCLC 123539243. {{cite book}}: |edition= has extra text (pitulung)
  4. Tunnels - IMDb, dibukak ing 2020-03-01
  5. "Tunnels by Roderick Gordon and Brian Williams book review". www.fantasybookreview.co.uk (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-03-01.
  6. Ardagh, Philip (2007-07-14). "Review: Tunnels by Roderick Gordon and Brian Williams". The Guardian (ing basa Inggris Karajan Manunggal). ISSN 0261-3077. Dibukak ing 2020-03-01.
  7. "Tunnels: Tunnels Series, Book 1 - Book Review". www.commonsensemedia.org (ing basa Inggris). 2011-03-03. Dibukak ing 2020-03-01.
  8. TUNNELS | Kirkus Reviews (ing basa Inggris).
  9. "Tunnels by Roderick Gordon and Brian Williams". prezi.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-03-01.