Tumplak punjèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Tumplak Kunjèn)
Jump to navigation Jump to search
Tumplek Kunjèn

Tumplak punjèn ya iku salah sawijiné budaya ing pawiwahan kang ana ing Jawa Tengah.[1] Tumplak punjèn iku artiné mantu kang pungkasan.[1] Acara Tumplak punjèn dianakké kanggo nandhakaké yèn wong tuwa wis ora duwé tanggungan marang anak manèh.[1] Nanging kosok baliné ganti anak kang kudu nanggung uripé wong tuwané.[1] Adicara tumplak punjèn diwiwiti kabèh anak kudu kumpul lan ngroyok sega lan ingkung pitik kang wis dicepakake déning wong tuwa lan wis didongani modin utawa wong kang dituwakaké ing kampung.[1] Anggoné kroyokan mau kuduné akèh-akèhan éntuk sega, segané diwadhahi ning ngaron utawa kendhil kang gedhé ukurané.[1] Miturut mitosé, sing paling akèh éntuk sega iku sing akèh rejekiné.[1] Lan kang rebutan ingkung, sapa sing bisa éntuk ndhas pitik iku sing pantes dadi pemimpin kulawarga.[1] Banjur, yèn sing éntuk jeroan sing paling akèh iku anaké bakal akèh.[2] Saben pérangan awak ingkung iku ana mitosé dhéwé-dhéwé.[2] Nanging kabèh iku mau mung mitos, bisa dipercaya lan uga ora.[1] Ing Rembang, acara iki ramé banget.[2] Saben ana wong mantu kang pungkasan akèh wong kang padha pengen nonton.[2]

Sega lan iwak ayam ing acara Tumplek Kunjèn

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Panyebar Semangat (diundhuh 12 Mèi 2012)
  2. ^ a b c d TULADHA-PANATACARA(21 Juni 2011)