Transformator

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Transfomator

Transformator utawa yah ya iku alat kang digunakaké kanggo ngunggahaké utawa midunaké tegangan bolak-balik (AC).[1] Transformator kasusun saka 3 komponèn ya iku: Kumparan pertama (primer) kang fungsiné minangka input, Kumparan kapindo (skundèr) kang funsiné minangka output lan inti wesi kang fungsiné minangka nguwataké médan magnèt kang dikasilaké.[1] Tranformator kasusun déning inti wesi, kumparan primer, lan kumparan sekunder. Pengertian transformator nduwèni 2 terminal ya iku, terminal imput ana ing kumparan primer, lan kumparan output ana ing kumparan sekunder. Kanti trnsformator, generator (380 volt), saluran transmisi (150 volt) isa kerja bebarengan ing teganggan kang béda. wujud dasar saka pengertian transformator ya iku sepasang pucuk kang bagéyan primer lan sepasang pucuk ing bagéyan sekunder. Bagéyan primer lan sekunder arupa lilitan kawat email kang ora sinanmbungan sacara elastis. Kaloro lilitan kawat iki dililitaké ing salh sijiné inti kang dijenengi trafo. Biasané inti pengertian transformator kasebut saka lempengan wesi kang disusun dadi siji kang mbentuk teras wesi. Wondéné trafo frekuensi dhuwur digunakaké ing rangkaian radio kang gunakaké inti ferit.[1]

Macem-macem Transformator[sunting | besut sumber]

Transformator step-down
  1. Transformator step down digunakaké ing rangkaian elektronik kang tegangane endek.[2] Trafo jinis iki ing bagéyan primer dihubungké karo tegangan AC kayata 220 volt mangka ing bagéyan sekunder bakal ngetokaké tegangan kang luwih endèk.[2]
  2. Transformator step up ya iku walikané saka transformator step down kang digunakaké kanggo ngunggahaké tegangan listrik AC. Conto saka panggunaan transformator step up yiku ing rangkaian emergency light utawa lampu darurat kang empan nalika PLN mati lan UPS ing PC. Prinsip kerja tranformator ing tegangan DC (searah) kang asalé saka battery diubah dadi tegangan AC bolak-balik banjur diunggahaké dadi 220 volt déning trafo sahingga isa empan ing wektu lampu utawaPC nalika PLN mati.[2]
  3. Jinis-jinis transformator kang liya ya iku trafo OT (Output Trafo) lan IT (Input Trafo). Trafo jinis iki akèh digunakaké ing peralatan audio.[2]

Hubungan Primer-Sekunder[sunting | besut sumber]

transformator scheme ru.svg

Fluks ing transformator

Rumus kanggo fluks magnet kang ditimbulaké lilitan primer ya iku \delta\phi=\epsilon\times\delta\,t lan rumus kanggo GGL induksi kang kadadéan ing lilitan sekundèr ya iku \epsilon=N\frac{\delta\phi}{\delta\,t}.

Amerga kaloroné kumparan dihubungaké karo fluks kang padha, mangka \frac{\delta\phi}{\delta\,t}=\frac{V_p}{N_p}=\frac{V_s}{N_s} ingendi kanti nyusun ulang persamaan bakal dientuki \frac{V_p}{V_s}=\frac{N_p}{N_s} sedemikian nganti V_p\,I_p=V_s\,I_s. Ateges, hubungan antaranéé tegangan primer karo tegangan sekunder ditentokaké déning perbandingan jumlah lilitan primer kanti lilitan sekunder.

Cathetan Sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c SMP FISIKA Transformator, Kaunduh 18/10/12.
  2. ^ a b c d Pengertian Transformator, (Kaunduh 19/10/12) .

Delengan Uga[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Transformator&oldid=1000296"