Transformator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Transfomator

Transformator utawa yah ya iku piranti kang minangka ngunggahaké utawa midunaké tegangan bolak-balik (AC).[1] Transformator kasusun saka 3 komponèn ya iku: Kumparan pertama (primer) kang fungsiné minangka input, Kumparan kapindho (skundèr) kang funsiné minangka output lan inti wesi kang fungsiné minangka nguwataké médan magnèt kang dikasilaké.[1] Tranformator kasusun déning inti wesi, kumparan primer, lan kumparan sekunder. Pengertian transformator duwé 2 terminal ya iku, terminal imput ana ing kumparan primer, lan kumparan output ana ing kumparan sekunder. Kanti trnsformator, generator (380 volt), saluran transmisi (150 volt) bisa kerja bebarengan ing teganggan kang béda. wujud dhasar saka pengertian transformator ya iku sepasang pucuk kang pérangan primer lan sepasang pucuk ing pérangan sekunder. Pérangan primer lan sekunder arupa lilitan kawat email kang ora sinanmbungan kanthi elastis. Kaloro lilitan kawat iki dililitaké ing salh sijiné inti kang dijenengi trafo. Lumrahé inti pengertian transformator mau saka lempengan wesi kang disusun dadi siji kang mbéntuk teras wesi. Wondéné trafo frekuensi dhuwur digunakaké ing rerangkèn radio kang gunakaké inti ferit.[1]

Macem-macem Transformator[besut | besut sumber]

Transformator step-down
  1. Transformator step down digunakaké ing rerangkèn elektronik kang tegangane endek.[2] Trafo jinis iki ing pérangan primer dihubungké karo tegangan AC kaya ta 220 volt mangka ing pérangan sekunder bakal ngetokaké tegangan kang luwih endèk.[2]
  2. Transformator step up ya iku walikané saka transformator step down kang minangka ngunggahaké tegangan listrik AC. Conto saka panggunaan transformator step up yiku ing rerangkèn emergency light utawa lampu darurat kang empan nalika PLN mati lan UPS ing PC. Prinsip kerja tranformator ing tegangan DC (searah) kang asalé saka battery diowah dadi tegangan AC bolak-balik banjur diunggahaké dadi 220 volt déning trafo saéngga bisa empan ing wektu lampu utawaPC nalika PLN mati.[2]
  3. Jinis-jinis transformator kang liya ya iku trafo OT (Output Trafo) lan IT (Input Trafo). Trafo jinis iki akèh digunakaké ing peralatan audio.[2]

Hubungan Primer-Sekunder[besut | besut sumber]

transformator scheme ru.svg

Fluks ing transformator

Rumus kanggo fluks magnet kang ditimbulaké lilitan primer ya iku lan rumus kanggo GGL induksi kang kadadéan ing lilitan sekundèr ya iku .

Amerga kaloroné kumparan dihubungaké karo fluks kang padha, mangka ingendi kanti nyusun ulang persamaan bakal diéntuki sedemikian nganti . Ateges, gayutan antaranéé tegangan primer karo tegangan sekunder ditentokaké déning perbandingan jumlah lilitan primer kanti lilitan sekunder.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c SMP FISIKA Transformator, Kaunduh 18/10/12.
  2. ^ a b c d Pengertian Transformator, (Kaunduh 19/10/12).

Delengan Uga[besut | besut sumber]

Cithakan:Komponèn elektronika