Tonoplas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tonoplas ing dhindhing sel tuwuhan.

Tonoplas utawa membran vakuola ya iku membran tunggal kang nutupi vakuola lan misahake sitosol saka getah tuwuhan sarta wigati banget tumrap sel tuwuhan lan sel cendawan.[1][2] Membran iki kaya membran plasma, nanging béda fungsine lan kerep rada luwih tipis (7,5 nm).[1] Membran plasma ngendalekake olèhé dat linarut mlebu lan metu sitoplasma, déné tonoplas ngangkud dat linarut olèhé vakuola mlebu lan metu, dadi ngendalekake potensial banyu sel.[1] Potensial banyu kususe wigati ing sel panjaga saka perangkat stomata. Kalium lan ion liya dipompa tekan njaba njero vakuola sel panjaga; banyu ngetutake kanthi osmotik saéngga sel mau mlembung lan ngimpes, asile stomata mbukak utawa nutup.[1] Dhasare, tonoplas asalé saka retikulum endoplasma, nanging dinuga lumantar perangkat Golgi kaya déné membran plasma (plasmalema).[1] Kala-kala, retikulum endoplasma mlembung langsung mbentuk vakuola.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Salisbury FB. Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid Satu. pertalan Lukman DR, Sumaryono. Hal: 13. Bandung: Penerbit ITB. ISBN 979-8591-20-8
  2. Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:119, 126 ISBN 979-688-468-2