Tembésu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tembesu
$5 tree.JPG
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudikotil
Unranked: Asteridae
Ordho: Gentianales
Famili: Gentianaceae
Génus: Fagraea
Spésies: F. fragrans
Jeneng binomial
Fagraea fragrans
Roxb.
Sinonim

Fagraea cochinchinensis
Cyrtophyllum giganteum
Cyrtophyllum peregrinum

Wit Tembésu

Tembésu duwé jeneng élmiyah Fragraea elliptica utawa Fragraea aurantiodora ya iku wit taunan saka kulawarga Loganiaceae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 45 mèter lan dhiamèter galihé 160 séntimèter. Galihé silindhris lan wernané soklat tuwa. Godhongé ijo nyirip lan lansét. Kembangé putih cilik-cilik. Wohé wuni kang werna kuning dadi abang.

Biologi lan Ékologi[besut | besut sumber]

Wit Tembésu kang ngembang

Kembang Témbesu diprodhuksi ing sasi April-Juni. Wohé mateng ing sasi Agustus-Oktobér. Tetuwuhan iki tuwuh mawa wiji. Pasebaran wiji direwangi dening manuk. Tembésu urip ing lemah masir, pinggir kali lan tlatah cedhak banyu. Témbesu bisa ditemokaké ing Pulo Karimun Jawa. Ing kana, wit iki sinebut uga wit Déwadaru.[1]

Piguna[besut | besut sumber]

Wit Tembésu kang wis gedhé

Kayu Témbesu bisa kanggo piranti wangunan, kreteg, lan uga piranti alu pari.[2] Wijiné bisa kanggo tamba lara weteng.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. "Pohon Karimunjawa Terancam Punah".
  2. Partomihardjo, Tukirin dkk (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama Yayasan Pustaka Obor Indonesia. p. 104. ISBN 978-979-799-804-2.