Teluk Tokyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Teluk Tokyo
東京湾 (Tōkyō-wan)
Tokyo Bay by Sentinel-2, 2018-10-30.jpg
Gambar ESA Sentinel-2 ing Teluk Tokyo
PernahHonshu, Jepang
Koordhinat35°25′N 139°47′E / 35.417°N 139.783°E / 35.417; 139.783
TukKali Ara
Kali Edo
Kali Obitsu
Kali Yoro
Sumber sagaraSamodra Pasifik
Negara Jepang
Amba1,500 square kilometres (580 sq mi)
Rata-rata jero40 metres (130 ft)
Kang jero dhéwé70 metres (230 ft)
PuloSarushima

Teluk Tokyo (東京湾 Tōkyō-wan?) yaiku teluk sing dununge ana ing sisih kidul wilayah Kanto Jepang, lan jembare pesisir Tokyo, Prefektur Kanagawa, lan Prefektur Chiba. Teluk Tokyo sambung karo Samodra Pasifik karo Saluran Uraga. Jeneng lawas yaiku Teluk Edo (江戸湾 Edo-wan?). Wilayah Teluk Tokyo minangka wilayah industri sing paling padhet lan paling gedhe ing Jepang.[1][2][3][4][5]

Jeneng[besut | besut sumber]

Ing jaman kuna, Jepang ngerti Teluk Tokyo minangka (内海 uchi-umi?). Miturut jaman Azuchi – Momoyama (1568–1600) wilayah kasebut dadi Teluk Edo, referensi kutha Edo. Teluk kasebut jenenge Teluk Tokyo ing jaman saiki, sawise pengadilan Imperial pindhah menyang Edo lan ganti jeneng dadi kutha Tokyo ing taun 1868.[6]

Geografi[besut | besut sumber]

Teluk Tokyo lan Tokyo Raya ing wayah wengi (2018)

Teluk Tokyo misuwur banget mlebu Dataran Kanto. Iki diubengi karo Semenanjung Bōsō ing Prefektur Chiba ing sisih wetan lan Semenanjung Miura ing Prefektur Kanagawa ing sisih kulon.[1][2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b "Tokyo Bay". Encyclopedia of Japan. Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 56431036. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.
  2. a b "東京湾" [Tokyo Bay]. Dijitaru Daijisen (ing basa Jepang). Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 56431036. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.
  3. "東京湾" [Tokyo Bay]. Nihon Kokugo Daijiten (ing basa Jepang). Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 56431036. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.
  4. "千葉県:総論 > 東京湾" [Overview of Chiba Prefecture: Tokyo Bay]. Nihon Rekishi Chimei Taikei (ing basa Jepang). Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 173191044. dlc 2009238904. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.
  5. "東京湾" [Tokyo Bay]. Nihon Daihyakka Zensho (Nipponika) (ing basa Jepang). Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 153301537. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.
  6. 神奈川県:総論 > 東京湾 [Overview of Kanagawa Prefecture: Tokyo Bay]. Nihon Rekishi Chimei Taikei (ing basa Jepang). Tokyo: Shogakukan. 2012. OCLC 173191044. dlc 2009238904. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dibukak ing 2012-07-30.