Lempongan Siam

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Teluk Thailand)
Map showing the location

Lempongan Siam utawa Lempongan Thailand ya iku salh siji lempongan kang manggon ana ing Laut China Selatan (Samudra Pasifik), diubengi déning nagara Malaysia, Thailand, Kamboja lan Vietnam.[1] Bagian sisih lor lempongan iki ya iku Bight of Bangkok ana ing hulu Kali Chao Phraya, cedhake Bangkok.[1] Lempongan iki nyakup wilwyah kang ambane 320.000 km².[1] Wates saka lempongan iki dujelasake déning garis saka Tanjung Bai Bung ing sisih wetan Vietnam (ana ing sisih wetan kali Mekong) tumuju Kota Baru ing pasisir Malaysia.[1] Lempongan Thailand ora jero, jerone rata-rata ya iku sekitar 45 m, lan jerono maksimal mung 80 m.[1] Jerone lempongan sing kaya mau ngebabke pertukaran banyu alon lan alirane banyu saka kali-kali nyebabake lempongan iki duwé salinitas cendhek (3,05-3,25%) lan uga akeh sedimen.[1] Tingkat salinitas sing luwih duwur anane ing perairan sing rada jero, salinitase (3,4%) sing mlebu ana ing lempongan siam iki.[1] Kali utama kang ngalir tumuju lempongan iki ya iku kali Chao Phraya (kalebu saka anak kali Chin) lan Maeklong ing Bight of Bangkok, lan Kali Tapi tumuju Lempongan Bandon ing barat daya lempongan.[1] Ana ing jaman es pungkasane Lempongan Thailand ora ana merga permukaan segara kang cendhek.[2] Merga angete suhu ana ing laladan tropis banyu ana ing Lempongan Thailand dadi panggon saka karang koral, lan uga kanggo panggon resort penyelaman.[2] Panggon paling populer kanggo para turis kang dolan menyang lempongan iki ya iku Ko Samui ing propinsi Surat Thani, lan Ko Tao ya iku pusat kanggo penyelaman para turis kang dolan menyang lempongan iki.[2] Lempongan iki uga duwé kandungan sumber daya lenga lan luwih akeh meneh ya iku gas alam.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lempongan_Siam&oldid=1055448"