Lempongan Siam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Teluk Siam)
Map showing the location

Lempongan Siam utawa Lempongan Thailand ya iku salh siji lempongan kang manggon ana ing Laut China Selatan (Samudra Pasifik), diubengi déning nagara Malaysia, Thailand, Kamboja lan Vietnam.[1] Pérangan sisih lor lempongan iki ya iku Bight of Bangkok ana ing hulu Kali Chao Phraya, cedhake Bangkok.[1] Lempongan iki nyakup wilwyah kang ambané 320.000 km².[1] Wates saka lempongan iki dujelasake déning garis saka Tanjung Bai Bung ing sisih wétan Vietnam (ana ing sisih wétan kali Mekong) tumuju Kota Baru ing pasisir Malaysia.[1] Lempongan Thailand ora jero, jerone rata-rata ya iku sakiwa-tengené 45 m, lan jerono maksimal mung 80 m.[1] Jerone lempongan sing kaya mau ngebabke pertukaran banyu alon lan alirane banyu saka kali-kali nyebabake lempongan iki duwé salinitas cendhek (3,05-3,25%) lan uga akèh sedimen.[1] Tingkat salinitas sing luwih dhuwur anané ing perairan sing rada jero, salinitase (3,4%) sing mlebu ana ing lempongan siam iki.[1] Kali utama kang ngalir tumuju lempongan iki ya iku kali Chao Phraya (kalebu saka anak kali Chin) lan Maeklong ing Bight of Bangkok, lan Kali Nanging tumuju Lempongan Bandon ing barat daya lempongan.[1] Ana ing jaman es pungkasane Lempongan Thailand ora ana amarga lumah segara kang cendhek.[2] Amarga angete suhu ana ing laladan tropis banyu ana ing Lempongan Thailand dadi panggon saka karang koral, lan uga kanggo panggon resort penyelaman.[2] Panggon paling populer kanggo para turis kang dolan menyang lempongan iki ya iku Ko Samui ing provinsi Surat Thani, lan Ko Tao ya iku pusat kanggo penyelaman para turis kang dolan menyang lempongan iki.[2] Lempongan iki uga duwé kandhutan sumber daya lenga lan luwih akèh manèh ya iku gas alam.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Cithakan:Pratélan laut