Lempongan Aden

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Teluk Aden)
Peta Lempongan Aden taun 1860

Lempongan Aden iku lempongan sing dumunung ing Samudra Hindia, antara Yaman ing Jazirah Arab bagéan kidul lan Somalia ing Afrika. Ing sisih kulon-lor lempongan iki kagandhèng karo Segara Abang liwat selat Babul Mandib.

Minangka lalu lintas banyu segara kanggo pangeboran lenga patra andadèkaké Lempongan Aden wigati banget tumrap ékonomi donya. Lempongan iki uga nduwèni akèh variasi iwak, koral lan kéwan liyané amarga polusiné mung sethithik. Plabuhan utama ing saubengé yaiku Aden ing Yaman lan Berbera ing Somalia.

Kaamanan ing tlatah iki isih mutawatiri amarga Yaman lan Somalia kaloroné isih durung pati stabil. Lempongan Aden minangka panggonan utama kanggo pembajakan, saéngga mbebayani tumrap pelayaran. Saliyané iku, Lempongan Aden uga rawan terorisme kanthi anané pangeboman kapal USS Cole lan tanker lenga Prancis uga kena serangan teroris ing papan iki.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lempongan_Aden&oldid=1055446"