Tari Saman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tari Saman

Tari Saman ya iku jogèdan utawa tarian saka suku Gayo kang biyasa dilakokake kanggo ngrayakake prastawa wigati kanggo adat.[1] Tembang iringan kanggo ngiringi tari saman nganggo basa Arab lan basa Gayo.[1] Saliyané iku racaké tari saman iki uga kanggo ngrayakake laire Muhammad.[1] Tari Saman kang asalé saka Acèh iki digawé lan dikembangake déning Syekh Saman, ulama kang asalé saka Gayo ing Acèh Tenggara.[1]

Makna lan Gunané[besut | besut sumber]

Tari saman kalebu salah siji médhia kanggo nyampekake pesen (dakwah).[1] Tarian iki ngambarake pendidikan, keagamaan, sopan santun, kepahlawanan, kekompakan lan kebersamaan.[1]

Sadurungé tari saman dimulai, ya iku kanggo mukaddimah utawa pambuka, ana wong tuwa kang pinter utawa pemuka adat kanggo makili masarakat (keketar) utawa nasihat-nasihat kang gunané kanggo para pemain lan wong-wong kang padha dheleng.[1]

Tembang kang ana ing tarian saman iki dilagokake kanthi bebarengan, para pemain ya iku para priya-priya kang isih enom nganggo pakean adat.[2] Saliyané iku tari iki uga bisa dipentasake, diadu antarané rong grup utawa luwih.[2] Penilaian bijine dijupuk saka kemampuane saben grup obahing awak, tari lan tembang kang disajikake déning grup liyané.[2]

Rikala semana,tarian iki racaké kanggo acara adat, antarané upacara mengeti dina laire Muhammad.[2] Saliyané iku uga kanggo acara-acra kang sipaté resmi, kaya ta ana tamu-tamu saka Kabupatèn lan Nagara,utawa kanggo pambuka festival lan acara liyané.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Tari Saman (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e TARI SAMAN (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)