Tari Saman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jogèd Saman

Jogèd Saman ya iku jogèdan utawa jogèd saka suku Gayo kang biyasa dilakokake kanggo ngrayakake prastawa wigati kanggo adat.[1] Tembang iringan kanggo ngiringi jogèd saman nganggo basa Arab lan basa Gayo.[1] Saliyané iku racaké jogèd saman iki uga kanggo ngrayakake laire Muhammad.[1] Jogèd Saman kang asalé saka Acèh iki digawé lan dikembangake déning Syekh Saman, ulama kang asalé saka Gayo ing Acèh Tenggara.[1]

Makna lan Gunané[besut | besut sumber]

Jogèd saman kalebu salah siji médhia kanggo nyampekake pesen (dakwah).[1] Jogèd iki nggambaraké pendidikan, keagamaan, sopan santun, kepahlawanan, kekompakan lan kebersamaan.[1]

Sadurungé jogèd saman dimulai, ya iku kanggo mukaddimah utawa pambuka, ana wong tuwa kang pinter utawa pemuka adat kanggo makili masarakat (keketar) utawa nasihat-nasihat kang gunané kanggo para juru main lan wong-wong kang padha dheleng.[1]

Tembang kang ana ing jogèd saman iki dilagokake kanthi bebarengan, para juru main ya iku para priya-priya kang isih enom nganggo pakean adat.[2] Saliyané iku jogèd iki uga bisa dipentasake, diadu antarané rong grup utawa luwih.[2] Penilaian bijine dijupuk saka kemampuane saben grup obahing awak, jogèd lan tembang kang disajikake déning grup liyané.[2]

Rikala semana,jogèd iki racaké kanggo acara adat, antarané upacara mengeti dina laire Muhammad.[2] Saliyané iku uga kanggo acara-acra kang sipaté resmi, kaya ta ana tamu-tamu saka Kabupatèn lan Nagara,utawa kanggo pambuka festival lan acara liyané.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Tari Saman (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e TARI SAMAN (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)