Tari Saman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Jogèd Saman

Jogèd Saman ya iku jogèdan utawa jogèd saka suku Gayo kang biyasa dilakokake kanggo ngrayakake prastawa wigati kanggo adat.[1] Tembang iringan kanggo ngiringi jogèd saman nganggo basa Arab lan basa Gayo.[1] Saliyané iku racaké jogèd saman iki uga kanggo ngrayakake laire Muhammad.[1] Jogèd Saman kang asalé saka Acèh iki digawé lan dikembangake déning Syekh Saman, ulama kang asalé saka Gayo ing Acèh Tenggara.[1]

Makna lan Gunané[besut | besut sumber]

Jogèd saman kalebu salah siji médhia kanggo nyampekake pesen (dakwah).[1] Jogèd iki nggambaraké pendidikan, keagamaan, sopan santun, kepahlawanan, kekompakan lan kebersamaan.[1]

Sadurungé jogèd saman dimulai, ya iku kanggo mukaddimah utawa pambuka, ana wong tuwa kang pinter utawa pemuka adat kanggo makili masarakat (keketar) utawa nasihat-nasihat kang gunané kanggo para juru main lan wong-wong kang padha dheleng.[1]

Tembang kang ana ing jogèd saman iki dilagokake kanthi bebarengan, para juru main ya iku para priya-priya kang isih enom nganggo pakean adat.[2] Saliyané iku jogèd iki uga bisa dipentasake, diadu antarané rong grup utawa luwih.[2] Penilaian bijine dijupuk saka kemampuane saben grup obahing awak, jogèd lan tembang kang disajikake déning grup liyané.[2]

Rikala semana,jogèd iki racaké kanggo acara adat, antarané upacara mengeti dina laire Muhammad.[2] Saliyané iku uga kanggo acara-acra kang sipaté resmi, kaya ta ana tamu-tamu saka Kabupatèn lan Nagara,utawa kanggo pambuka festival lan acara liyané.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Tari Saman (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e TARI SAMAN (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)