Tapayan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
A tempayan Melayu

Tapayan utawa tempayan (uga dikenal minangka balanga, Belanga, utawa Banga) sing gedhe sudhut-mouthed earthenware utawa stoneware lodhong ketemu ing macem-macem Austronesia budaya ing pulo Asia Kidul-Wétan . Maneka fungsine kalebu fermentasi pari ( tapai ), fermentasi cuka utawa minuman beralkohol, nyimpen panganan lan banyu, masak, lan pemakaman almarhum .

Tembung tapayan uga kalebu stoneware martaban impor (basa Walanda : martavanen ), asale saka kiln ing Tiongkok Kidul lan Indochina . Iki digunakake utamane minangka toples panyimpenan kanggo panganan lan barang dagang sing regane sajrone plancongan kapal, nanging uga dihargai kaya barang dagangan. Dheweke dadi pusaka lan simbol kekayaan lan status ing antarane macem-macem budaya adat ing pulau-pulau ing Asia Tenggara

. [1]

Lodhong burnay Traditional ngemot fermenting bagoong ing Ilocos Norte, Philippines
Maneka warna martaban abad kaping 9 saka kapal karusakan Belitung ing Indonesia

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Ströber, Eva. The Collection of Chinese and Southeast Asian Jars (martaban, martavanen) at the Princessehof Museum, Leeuwarden, the Netherlands (PDF).