Taman Pemakaman Umum Karet Bivak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Beberapa kuburan di Karet Bivak

Taman Pemakaman Umum Karet Bivak inggih punika satunggaling taman pemakaman umum (TPU) utawi pasaréan ing Jakarta. Pasaréyan punika ingkang kaping kalih ageng piyambak ing Jakarta.

Deskripsi fisik[besut | besut sumber]

Karet Bivak panggènanipun ing Jakarta Pusat.[1] Luasipun 16.2 hectares (0.16 km2; 0.06 sq mi), inggih punika TPU ingkang kaping kalih ingkang ombo ing Jakarta.[1] Ing taun 2007 Karet Bivak kaisi 48.000 makam.[1] Makam tiyang-tiyang miskin panggènanipun ing blok mliginipun ing wingking pemakaman.[2] Ngantos taun 2007, TPU Karet Bivak sampun pèpak.[1] Kanggè ngatasi prakawis kèpenuhanipun, ingkang sampun umum ing TPU-TPU ing Jakarta, para kulawarga sampun miwiti ngginaakèn panggènan ingkang sami kanggé pinten-pinten anggota kèluarga, pramila anggota kulawarga dipuntumpuk-tumpuk.[1] Cara sanès ingkng sampun dipunusulakèn inggih punika ngambilalihaken 18.000 makam ingkang dipunabaiakèn utawwi sampun langkungi masa sèwanipun.[1]

Perawatan dipunlampahi déning penjaga makam ingkang merdamel kaliyan piyambakipun lan nampi bayaran saking kulawarga tiyang-tiyang ingkang dipunkuburaken ing ngriku.[3] Para penjaga pemakaman punika cenderung boten ngerawat makam kulawarga ingkang boten sudi mbayar mereka.[3]

Manawi pemakaman asring sepi, njelang Ramadhan piyambakipun asring penuh kaliyan tiyang ingkang berziarah.[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Makam beberapa pejuang kemerdekaan

Ing taun 2009, pamaréntah Jakarta miwiti program plakatisasi kanggé mastiaken manawi nisan ing Karet Bivak jumbuh kaliyan katamtuan sebuah peraturan daerah saking taun 2007.[5] Ngantos September 2009, pamaréntah sampun nggantos ingkang katahipun sawatawis 2.000 nisan kaliyan nisan énggal ingkang polos lan warninipun klawu, sarta makam ingkang boten keramik.[5] Kepala Dinas Taman lan Pemakaman Jakarta, Ery Basworo, ngendikan manawi program mau ugi kanggé ningkataken daya tahan air ing Jakarta sarta ngilangaken kesan "ngeri" ingkang dipungadahi masarakat ngenai pemakaman.[5] Manawi pamaréntah nyataaken bahwa kulawarga sampun dipunmangertosi, wonten kulawarga ingkang ngaku boten.[5] Nisan, ingkang dipunproduksi kanthi massal, punika ngginakaken ejaan ingkang luput. [5]

Asma Ageng[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Réferènsi