Taman Pemakaman Umum Karet Bivak

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Beberapa kuburan di Karet Bivak

Taman Pemakaman Umum Karet Bivak inggih punika satunggaling taman pemakaman umum (TPU) utawi pasaréyan ing Jakarta. Pasaréyan punika ingkang kaping kalih ageng piyambak ing Jakarta.

Deskripsi fisik[besut | besut sumber]

Karet Bivak panggènanipun ing Jakarta Pusat.[1] Luasipun Cithakan:Convert/ha, inggih punika TPU ingkang kaping kalih ingkang ombo ing Jakarta.[1] Ing taun 2007 Karet Bivak kaisi 48.000 makam.[1] Makam tiyang-tiyang miskin panggènanipun ing blok mliginipun ing wingking pemakaman.[2] Ngantos taun 2007, TPU Karet Bivak sampun pèpak.[1] Kanggè ngatasi prèkawis kèpenuhanipun, ingkang sampun umum ing TPU-TPU ing Jakarta, para keluarga sampun miwiti ngginaakèn panggènan ingkang sami kanggè pintèn-pintèn anggota kèluarga, pramila anggota keluarga dipuntumpuk-tumpuk.[1] Cara sanes ingkng sampun dipunusulakèn inggih punika ngambilalihaken 18.000 makam ingkang dipunabaiakèn utawwi sampun langkungi masa sèwanipun.[1]

Perawatan dipunlampahi déning penjaga makam ingkang merdamel kaliyan piyambakipun lan nampi bayaran saking keluarga tiyang-tiyang ingkang dipunkuburaken ing ngriku.[3] Para penjaga pemakaman punika cenderung boten ngerawat makam keluarga ingkang boten sudi mbayar mereka.[3]

Menawi pemakaman asring sepi, njelang Ramadhan piyambakipun asring penuh kaliyan tiyang ingkang berziarah.[4]

Sejarah[besut | besut sumber]

Makam beberapa pejuang kemerdekaan

Ing taun 2009, pamaréntah Jakarta miwiti program plakatisasi kangge mastiaken menawi nisan ing Karet Bivak jumbuh kaliyan katamtuan sebuah peraturan daerah saking taun 2007.[5] Ngantos September 2009, pamaréntah sampun nggantos ingkang katahipun sawetawis 2.000 nisan kaliyan nisan enggal ingkang polos lan warninipun abu-abu, serta makam ingkang boten keramik.[5] Kepala Dinas Taman lan Pemakaman Jakarta, Ery Basworo, ngendikan menawi program kasebut ugi kangge ningkataken daya tahan air ing Jakarta serta ngilangaken kesan "ngeri" ingkang dipungadahi masyarakat ngenai pemakaman.[5] Menawi pamaréntah nyataaken bahwa keluarga sampun dipunmangertosi, wonten keluarga ingkang ngaku boten.[5] Nisan, ingkang dipunproduksi secara massal, punika ngginaaken ejaan ingkang luput. [5]

Asma Ageng[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Referensi