Suluk lan Kidung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Suluk lan Kidhung Jenis sastra kang sami sareng guguritan klasik ingkang sepantar sareng suluk pedhalangan.,yaniku kidhung[1]. Kalihane nggadahi kebentenan uga kesepadanan. Yen suluk langkung nekenaken minangka pengiyat crita utawi swasana bathin gegedug wayang, kidhung , yaniku donga ingkang dipun tuwangaken teng lebet sastra, geguritan utawi macapat.

Boten selamine kidhung dipun tembangaken, wonten kalane diwaos. Pinten-pinten ungkapan tradisional mangrupa sastra kidhung, salah setunggal antawise :

Kidhung Cirebon

“ Kebenara kebenari ana sesak tan plawangan  ana sesak lubar lawar kalisadan, Kaliputih Kalimantan dening Allah yahu sijabang kasa 3x Ya Allah ya Rosul  ya Muhammad sang nursumilang nama Allah sang rasa sumilang nama rosul nursumilang nama Muhammad. Ing jero Muhammad ing jaba Muhammad kang ngalungsu ing sepakeng ilat santa mulya sirpintat supintat ya Allah yahu ana apa-apa 3x.”

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. R.Hasan, Husen; Sastra Alam, Sumbadi (2016-03). "Bale Basa Majalah Basa Cerbon Dermayu". Bale Basa : Majalah Basa Cerbon Dermayu (Balai Pengembangan Bahasa Daerah dan Kesenian Dinas Pendidikan Propinsi Jawa Barat).  Paramèter |jeneng arep 4= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |jeneng arep 3= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |jeneng buri 3= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |jeneng buri 4= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)