Stegosaurus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Stegosaurus
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Sauropsida
Ordo: Ornithischia
Suborder: Thyreophora
Kulawarga: Stegosauridae
Marga: Stegosaurus
Marsh, 1877
Species
  • S. armatus (type)
  • S. stenops
  • S. longispinus
Stegosaurus
Terjemahan "roof-lizard"
Tipe armored dinosaur
Dawa 30' (9m)
Dhuwur 13' (4m)
Bobot 5.5 tons
Obahe quadruped
Era Jurassic
Umur 155 to 145 million years ago
Diet Herbivore
Panggonan grassless savanna
Sumebar North America

Stegosaurus[1] (diucapake /ˈsteg.əˌsɔː.rəs/) artine "kadal kang duwé atap", karana sisik-sisik gedhe kang ana ing dhuwur gegere (basa Yunani stego = piring/atap + sauros = kadal) ya iku sawijining genus dinosaurus herbivora gedhe saka zaman Awal Jurassic ing Amerika Utara.[2] Spesies iki ya iku salah siji jinising dinosaurus kang paling gampang diidentifikasi, awit rong baris sisik sing padha pating sinilang ing gegere (dasar kanggo jeneng ilmiahe) lan 2 pasang eri dawa sing ana ing buri buntute (dijenengi thagomizer).[3][4]

Anatomi[besut | besut sumber]

Stegosaurus dawane nganti 26-30 kaki (8-9 meter), dhuwure saka lemah sawetara 9 kaki(2,75 m), lan duwé bobot antara 6.800 pounds (3100 kg).[3][5] Ukuran endhase cilik kanthi bentuk tenggkorak sing dawa, lancip, lan sesek.[6] Stegosaurus duwé ruang kopong ing sirahe. Biyen para ahli ngira-ira yèn Stegosaurus duwè otak kaloro.[3] Sikil burine duwéni telung driji cendhek saben sikile,sawetara sikil ngarepe duwé limang driji mung duwé kuku kethul. Sikil ngarep Stegosaurus luwih cendhek tinimbang sikil burine.[7] iki nyebabake postur awake stegosaurus rada ora biasa.[7] Posisi buntute luwih dhuwur tinimbang endhase.[3] Yen dietung jarak dhuwure antara endhase Stegosaurus dhewasa karo lemah kira-kira mung 1 meter (3,3 kaki).[3]

Tengkorake dawa lan sempit.[8] Ing jerone tengkorak ana antorbital fenestra cilik,ya iku bolongan cilik sing nyambungake antara irung lan matane sing umum ana ing Archosaurus,kalebu manuk modern saiki,sanajan ing jinis crocodylians wis ilang.[8] Posisi endhase stegosaurus sing luwih cedhak karo lemah nuduhake yen Stegosaurus golet pangan saka tandhuran lemah sing cendhek (sesuketan,lsp.).[8] Penafsiran iki didukung déning ra anane untu ngarep lan penggantiane untu nganggo Ramphotheca.[8]Stegosaurian duwé untu cilik lan datar,sing mbuktekake yen Stegosaurus ora nggolong panganane.[8] Panggonan inset kang ana ing rahang nuduhake yen Stegosaurus duwé pipi sing kena dienggo nyimpen panganane ing cangkem nalika ngunyah.[8]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1].
  2. ^ www.jpinstitute.com
  3. ^ a b c d e (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 28 mei 2011)
  4. ^ {{en}Carpenter K (1998). "Armor of Stegosaurus stenops, and the taphonomic history of a new specimen from Garden Park Colorado". The Upper Jurassic Morrison Formation: An Interdisciplinary Study. Part 1. Modern Geol.. 22. pp. 127–44.}
  5. ^ {{en}http://www.stegosaurus.org/}
  6. ^ (en)www.mantyweb.com(dipunundhuh tanggal 31 Mei 2011)
  7. ^ a b {{en}http://www.kidsdigdinos.com/Dinosaurs/stegosaurus.htm}
  8. ^ a b c d e f {{en}Fastovsky DE, Weishampel DB (2005). "Stegosauria: Hot Plates". In Fastovsky DE, Weishampel DB. The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press. pp. 107–30. ISBN 0-521-81172-4.}


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stegosaurus&oldid=998207"