Stegosaurus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Stegosaurus
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Sauropsida
ordo: Ornithischia
Suborder: Thyreophora
kulawarga: Stegosauridae
Genus: Stegosaurus
Marsh, 1877
Species
  • S. armatus (type)
  • S. stenops
  • S. longispinus
Stegosaurus
Terjemahan "roof-lizard"
Tipe armored dinosaur
Dawa 30' (9m)
Dhuwur 13' (4m)
Bobot 5.5 tons
Obahe quadruped
Era Jurassic
Umur 155 to 145 million years ago
Diet Herbivore
Panggonan grassless savanna
Sumebar North America

Stegosaurus[1] (diucapake /ˈsteg.əˌsɔː.rəs/) artine "kadal kang duwe atap", karana sisik-sisik gedhe kang ana ing dhuwur gegere (basa Yunani stego = piring/atap + sauros = kadal) yakuwi sawijining genus dinosaurus herbivora gedhe saka zaman Awal Jurassic ing Amerika Utara.[2] Spesies iki yaiku salah siji jinising dinosaurus kang paling gampang diidentifikasi, awit rong baris sisik sing padha pating sinilang ing gegere (dasar kanggo jeneng ilmiahe) lan 2 pasang eri dawa sing ana ing buri buntute (dijenengi thagomizer).[3][4]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Stegosaurus dawane nganti 26-30 kaki (8-9 meter), dhuwure saka lemah sawetara 9 kaki(2,75 m), lan duwe bobot antara 6.800 pounds (3100 kg).[5][3] Ukuran endhase cilik kanthi bentuk tenggkorak sing dawa, lancip, lan sesek.[6] Stegosaurus duwe ruang kopong ing sirahe. Biyen para ahli ngira-ira yèn Stegosaurus duwè otak kaloro.[3] Sikil burine duweni telung driji cendhek saben sikile,sawetara sikil ngarepe duwe limang driji mung duwe kuku kethul. Sikil ngarep Stegosaurus luwih cendhek tinimbang sikil burine.[7] iki nyebabake postur awake stegosaurus rada ora biasa.[7] Posisi buntute luwih dhuwur tinimbang endhase.[3] Yen dietung jarak dhuwure antara endhase Stegosaurus dhewasa karo lemah kira-kira mung 1 meter (3,3 kaki).[3]

Tengkorake dawa lan sempit.[8] Ing jerone tengkorak ana antorbital fenestra cilik,yaiku bolongan cilik sing nyambungake antara irung lan matane sing umum ana ing Archosaurus,kalebu manuk modern saiki,sanajan ing jinis crocodylians wis ilang.[8]Posisi endhase stegosaurus sing luwih cedhak karo lemah nuduhake yen Stegosaurus golet pangan saka tandhuran lemah sing cendhek (sesuketan,lsp.).[8]Penafsiran iki didukung dening ra anane untu ngarep lan penggantiane untu nganggo Ramphotheca.[8]Stegosaurian duwe untu cilik lan datar,sing mbuktekake yen Stegosaurus ora nggolong panganane.[8]Panggonan inset kang ana ing rahang nuduhake yen Stegosaurus duwe pipi sing kena dienggo nyimpen panganane ing cangkem nalika ngunyah.[8]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1].
  2. ^ www.jpinstitute.com
  3. ^ a b c d e (en)www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 28 mei 2011)
  4. ^ {{en}Carpenter K (1998). "Armor of Stegosaurus stenops, and the taphonomic history of a new specimen from Garden Park Colorado". The Upper Jurassic Morrison Formation: An Interdisciplinary Study. Part 1. Modern Geol.. 22. pp. 127–44.}
  5. ^ {{en}http://www.stegosaurus.org/}
  6. ^ (en)www.mantyweb.com(dipunundhuh tanggal 31 Mei 2011)
  7. ^ a b {{en}http://www.kidsdigdinos.com/Dinosaurs/stegosaurus.htm}
  8. ^ a b c d e f {{en}Fastovsky DE, Weishampel DB (2005). "Stegosauria: Hot Plates". In Fastovsky DE, Weishampel DB. The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press. pp. 107–30. ISBN 0-521-81172-4.}


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stegosaurus&oldid=830223"