Stegosaurus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Stegosaurus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Sauropsida
Ordho: Ornithischia
Subordho: Thyreophora
Famili: Stegosauridae
Génus: Stegosaurus
Marsh, 1877
Species
  • S. armatus (type)
  • S. stenops
  • S. longispinus
Stegosaurus
Terjemahan "roof-lizard"
Tipe armored dinosaur
Dawa 30' (9m)
Dhuwur 13' (4m)
Bobot 5.5 tons
Obahe quadruped
Era Jurassic
Umur 155 to 145 million years ago
Diet Herbivore
Panggonan grassless savanna
Sumebar North America

Stegosaurus[1] (diucapake /ˈsteg.əˌsɔː.rəs/) artine "kadal kang duwé atap", karana sisik-sisik gedhé kang ana ing dhuwur gegere (basa Yunani stego = piring/atap + sauros = kadal) ya iku sawijining genus dinosaurus herbivora gedhé saka jaman Awal Jurassic ing Amérika Utara.[2] Spesies iki ya iku salah siji jinising dinosaurus kang paling gampang diidentifikasi, awit rong baris sisik sing padha pating sinilang ing gegere (dasar kanggo jeneng ilmiahe) lan 2 pasang eri dawa sing ana ing buri buntute (dijenengi thagomizer).[3][4]

Anatomi[besut | besut sumber]

Stegosaurus dawane nganti 26-30 kaki (8-9 meter), dhuwure saka lemah sawetara 9 kaki(2,75 m), lan duwé bobot antara 6.800 pounds (3100 kg).[3][5] Ukuran endhase cilik kanthi wujud tenggkorak sing dawa, lancip, lan sesek.[6] Stegosaurus duwé ruang kopong ing sirahe. Biyèn para ahli ngira-ira yèn Stegosaurus duwè polo kaloro.[3] Sikil burine duwéni telung driji cendhek saben sikile,sawetara sikil ngarepe duwé limang driji mung duwé kuku kethul. Sikil ngarep Stegosaurus luwih cendhek tinimbang sikil burine.[7] iki nyebabake postur awake stegosaurus rada ora biyasa.[7] Posisi buntute luwih dhuwur tinimbang endhase.[3] Yèn dietung jarak dhuwure antara endhase Stegosaurus diwasa karo lemah kira-kira mung 1 meter (3,3 kaki).[3]

Tengkorake dawa lan sempit.[8] Ing jerone tengkorak ana antorbital fenestra cilik,ya iku bolongan cilik sing nyambungake antara irung lan matane sing umum ana ing Archosaurus,kalebu manuk modern saiki,sanajan ing jinis crocodylians wis ilang.[8] Posisi endhase stegosaurus sing luwih cedhak karo lemah nuduhake yèn Stegosaurus golet pangan saka tanduran lemah sing cendhek (sesuketan,lsp.).[8] Penafsiran iki didukung déning ra anané untu ngarep lan penggantiane untu nganggo Ramphotheca.[8]Stegosaurian duwé untu cilik lan datar,sing mbuktekake yèn Stegosaurus ora nggolong panganane.[8] Panggonan inset kang ana ing rahang nuduhake yèn Stegosaurus duwé pipi sing kena dienggo nyimpen panganane ing cangkem nalika ngunyah.[8]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1].
  2. ^ www.jpinstitute.com
  3. ^ a b c d e www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 28 mei 2011)
  4. ^ {{en}Carpenter K (1998). "Armor of Stegosaurus stenops, and the taphonomic history of a new specimen from Garden Park Colorado". The Upper Jurassic Morrison Formation: An Interdisciplinary Study. Part 1. Modern Geol.. 22. pp. 127–44.}
  5. ^ {{en}http://www.stegosaurus.org/}
  6. ^ www.mantyweb.com(dipunundhuh tanggal 31 Mèi 2011)
  7. ^ a b {{en}http://www.kidsdigdinos.com/Dinosaurs/stegosaurus.htm}
  8. ^ a b c d e f {{en}Fastovsky DE, Weishampel DB (2005). "Stegosauria: Hot Plates". In Fastovsky DE, Weishampel DB. The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press. pp. 107–30. ISBN 0-521-81172-4.}