Spagèti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Spageti)
Spagèti kang wis digodhog lan durung diwenehi apa-apa
Spagèti klasik kanthi saus Carbonara.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Spagèti (basa Italia spaghetti) yakuwi pasta bunder asli saka Italia kang wujude dawa kaya biting.[1] Spagèti kagawé saka semolina utawa glepung lan banyu. Spagèti garing saka Italia kagawé saka durum gandum semolina, nanging sajabane Italia, spagèti kagawé saka glepung. Spagèti paling tradisional dawane 50 cm (20inci), nanging dawane dadi misuwur sasuwene separo abad kang kapindho ing abad kaping-20 lan saiki spagèti sumadya ing dawané 25–30 cm (10-12 inci). Jinisé spagèti ya iku spagèti keju, spagèti mrica, spagèti minyak lan bawang dienggo ing spagèti tomat, spagèti daging, lan spagèti kanthi saus liyané. Spagèti iku bentuk jamak basa Italia kang duweni teges benang, dene tembung spaghetto kang bageyan cilike tembung Spago, tegesé "tipis".

Ing masakan Italia, spagèti disajekaké kanthi saos tomat, kadhang-kadhang uga nganggo jinis-jinis herbal (kayata oregano lan basil), minyak zaitun, daging, utawa janganan. Spagèti jinis liyané disajekaké kanthi migunakaké saus bolognese, alfredo lan carbonara. Kanggo nambahi rasa bisa ditambahi keju, kayata Pecorino Romano, Parmesan lan keju Asiago, kang asring ana. Kadhang-kadhang spagèti uga disajèkaké nganggo lombok.

Rekor donya kanggo samangkuk spagèti paling gedhé digawé ing sasi Maret 2009 lan dibaleni manèh ing sasi Maret 2010 ing restoran Garden Grove, Buca di Beppo. Ing sajabane Los Angeles bisa ngisi kolam renang kanthi luwih saka £ 13.780 (6.251 kg) pasta.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)dictionary.refence.com spaghetti. Random House, Inc. (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011).
  2. ^ (en)brita KTLA Restaurant Sets World Record with Pool of Spaghetti (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spagèti&oldid=1068910"