Sintase ATP

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sintase ATP (Inggris: adenosine triphosphatase, ATP synthase, ATPase) ya iku enzim saka kulawarga permease arupa kumpulan pirang-pirang protein membran kang tinemu ing krista mitokondria (lan membran plasma bakteri), kang duweni fungsi ing kemiosmosis kanthi rantai transpor elektron kang paling cedhak, nggunakake ènergi saka gradien konsèntrasi ion hidrogen kanggo gawé adenosina trifosfat.[1][2] ATP ya iku nukleosida trifosfat kang ngandhut adenosina kang ngetokake ènergi bébas nalika ikatan fosfate ing hidrolisis.[1] Energi iki digunakake kanggo nggerakake reaksi endergonik (kang mbutuhake ènergi) ing sel.[1] ATP sintase nyediakake sawijining panggonan ampiran kang liwati ion hidrogen kang bakal difusi ing jero matriks sawijining mitokondria.[1] Gradien ion kang nggerakake fosforilasi oksidatif ya iku gradien proton, ya iku sumber daya kanggo ATP sintase ya iku rubedane konsetrasi H+ ing sisih kang sinisihan saka membran-ing mitokondria.[1] Gradien iki bisa dianggep sawijining rubedaning pH, amarga pH minangka sawijining ukuran konsetrasi H+.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:171-173, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. 2008. Biology of Microorganisms 12th edition. San Francisco: Pearson. Hal:125-126 ISBN 0-13-196893-9