Sindrom Down

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sindrom Down
Sindrom Down

Sindrom Down miturut mèdis dipunwastani trisomi inggih punika suatu kahanan ing pundi baha génètik dipuntambahi nyèbapakén katarlambatan ing cara manawi bocah ngérémbag, punapa kanthi mental saha fisik. Fitur fisik lan prakawis gégayutan kaliyan sindrom down sagéd bervariasi saking sétunggal bocah kaliyan bocah sanès. Sakménika pintén-pintén bocah kaliyan sindrom down bétahakén kathah kawigatosan mèdis, ingkang sanès ngélampahi kauripan ingkang kawarasan. Kédah dipunmangèrtosi ménawi pényakit sindromdown botén sagéd dipuncegah, ananging sindrom down sagéd dipundeteksi sakdèrèngè bocah mijil utawi ing massa prenatal taksih ing kandungan.[1] Sindrom down punika istilah medis dipunmangertosi ingkang wiwitan déning dhokter Longdon Down ing taun 1866 kanggé gambaraken gangguan mental ing bocah. Sindrom down utawi saged dipunsebatb Down sindrom ing pinten-pinten dekade pungkasan kanthi dramatis nunjuaken arepan gesang ningkataken kaliyan perawatan medis saha inklusi sosial ingkang langkung saé. Manawi sindrom down kaliyan kahanan ingkang saé kira-kira gesang ngantos yuswa 55 taun utawi langkung. Kelahiran gesang ingkang nyebapaken mliginipun gangguan kognitif. Sindrom down wiwit saking enteng ngantos Sindrom down inggih punika gangguan genetik ingkang kadadosan ing 1 ngantos 800 mijil ingkang mijil ingkang gesang nyebapaken mliginipun gangguan kognitif. Kathah tiyang ingkang gadahi penyakit sindrom dwon ugi gadahi cacat kaya ta : Jantung, Leukimia, wiwitipun penyakit Alzheimer, prakawis gastrointestinal, saha perkawis sanèsipun.[2] down Syndrome dipuntemuaken JLH Down, manawi kelainan Kariotype trisomi 21 ing taun 1866. Bocah ingkang ngalami Down Syndrome nglampahi hipotoni tonus otot ingkang lemes, lathi ingkang njulur amergi ageng , mustaka ingkang alit, grananipun datar saha oksiput ingkang datar. Kelainan mayor ingkang asring gegayutan inggih punika kelainan janin 30-40%. atresia gastrointestinal, ]]leukimia]] saha penyakit tiroid.[3].

Sebabapipun Sindrom Down[besut | besut sumber]

John Langdon Haydon Down Menawinipun bayi marisi informasi genetik saking bapa lan ibune ing wujud 46 kromosom. Materigenetik punika nyebapaken fitur fisik saha katarlembatan lan ngerembag ingkang gegayutan kaliyan penyakit sindrom down. Manawi boten wonten ingkang mangertosi, sindrom down kadadosan saha boten wonten cara kanggé nyegah kaluputan kromosom. Sindrom down ngaruhi kemampuan bocah kanggé sinau kanti cara ingkang bènten, biasanipungadahi gangguan intelektual enteng ngantos sedang. Bocah-bocah kaliyan penyakit sindrom down saged sianu, lan mampu ngerembaaken kauripanipun. Sedaya punika namung gayuh ancas kaliyan kecepatan ingkang bènten.[4]. Sindrow down dipunsebapaken kaliyan kromosom 21 ekstra, pramila saben sel salira gadahi total 47 kromosom, amergi sel-sel trisomik punika kromosom 21, sindrom down asring dipunsebat trisomi. Sindrom down nyakup titikanipun pasuryan ingkang khas, salira cendhak, cacat jantung.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Cithakan:InSindrom Down (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  2. ^ Pengertian Sindrom Down (dipununduh Tanggal 16 oktober 2012)
  3. ^ Sindrom down deteksi dalam kehamilan (dipununduh Tanggal 16 oktober 2012)
  4. ^ Sindrom down (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  5. ^ Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:323)