Siklizina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Siklizina
Jeneng sistematis (IUPAC)
1-benzhydryl-4-methyl-piperazine
Data klinis
Jeneng dagang Marezine, Valoid, Nausicalm, others
AHFS/Drugs.com Consumer Drug Information
Kat. kehamilan A(AU) B(US)
Status hukum Pharmacist Only (S3) (AU) P (UK) OTC (US) OTC (Netherlands)
Rute by mouth, IM, IV
Pharmacokinetic data
Métabolisme N-demethylated to inactive norcyclizine[1]
Wektu paro 20 hours
Pangenal
Nomor CAS 82-92-8 ☒N
Kode ATC R06AE03
PubChem CID 6726
Ligan IUPHAR 7151
DrugBank DB01176
ChemSpider 6470Cithakan:Chemspidercite
UNII QRW9FCR9P2Cithakan:Fdacite
KEGG D03621 ☒N[kegg]
ChEBI CHEBI:3994 ☑Y
ChEMBL CHEMBL648 ☑Y
Data kimia
Formula C18H22N2 
Massa mol. 266.381 g/mol

Siklizina[2] ya iku jinis obat sing kalebu ning kelas antihistamin sing digunakake kangge ngobati mual, mabok kendaraan, lan pusing.[3][4] Cyclizine ugi saged digunakake kangge mual sawise operasi.[5] Siklizina didol ing merek dagang beda-beda.[6]

Efek samping[besut | besut sumber]

Efek samping sing umum ya iku rasa ngantuk, cangkem/tutuk garing, sembelit lan masalahipun ing sawangan. Efek samping sing luwih serius kalebet tekanan getih rendah lan retensi urin. [7] Umume obat iki ora disaranake ing bocah cilik utawi wong sing nandhang glaukoma.[8] Panganggone sikizin nalika meteng durung diteliti.[9]

Kagunaan medis[besut | besut sumber]

Obat iki saged dituduhake kangge obat lan pencegahan mutah lan mual, kalebet:[3]

  • mabok kendaraan
  • mutah lan mual kang disebabake wektu pasca-operasi, analgesik narkotika, lan anestetik umum.
  • mutah sing wonten hubungane sareng radioterapi; utamae kanggo kanker payudara.

Kontraindikasi[besut | besut sumber]

Valoid boten saged diwenehake kanggo wong sing duwe hipersensitivitas karo Siklizina. Tumindak antimuscarinik-e kasebut nyatakake ati-ati kangge wong utawi pasien kang hipertrofi prostatik, retensi urin, utawa angle-closure glaucoma. Penyakit ati/liver mbebayani efek penenang obat iki.[3]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "DrugBank: Cyclizine. Pharmacology: metabolism". DrugBank Database. Archived from the original on 30 January 2016. Retrieved 5 January 2016.
  2. (in Indonésia) Glosarium Pusat Bahasa Departemen Pendidikan Nasional Republik Indonesia "Entri lema Siklizina". Retrieved 2020-03-06.
  3. a b c "Cyclizine 50mg Tablets - Summary of Product Characteristics (SmPC) - (emc)". www.medicines.org.uk. Retrieved 2020-02-01.
  4. FELDMAN, MARK. FRIEDMAN, LAWRENCE S.. BRANDT, LAWRENCE J. (1978). SLEISENGER AND FORDTRAN'S GASTROINTESTINAL AND LIVER DISEASE- 2 VOLUME SET : pathophysiology,... diagnosis, management. ELSEVIER - HEALTH SCIENCE. ISBN 0-323-60962-7. OCLC 130764309.
  5. Feldman 1978.
  6. "Cyclizine 50mg Tablets - Summary of Product Characteristics (SmPC) - (emc)". www.medicines.org.uk. Retrieved 2020-03-06.
  7. "Cyclizine Side Effects: Common, Severe, Long Term". Drugs.com (in Inggris). Retrieved 2020-02-01.
  8. "Cyclizine Uses, Side Effects & Warnings". Drugs.com (in Inggris). Retrieved 2020-02-01.
  9. "Cyclizine Use During Pregnancy". Drugs.com (in Inggris). Retrieved 2020-02-01.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

  • "Cyclizine". Drug Information Portal. U.S. National Library of Medicine.