Sedulur papat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sedulur papat iku ajaran falsafah Jawa prakawis klairan manungsa. Miturut falsafah iki, saben wong Jawa iku nduwé papat sedulur ya iku:

  1. kakang kawah
  2. adhi ari-ari
  3. getih lan
  4. puser.

Kabeh sedulur iku ana wektu proses mbobot. Kakang kawah iku diarani sedulur tua, yèn adhi ari-ari, getih lan puser (plasenta) diarani sedulur nom.

Fungsi[besut | besut sumber]

Ing proses mbobot, janin iku dibekeli / dikancani 4 sedulur kanggo nyukupi kabutuhane. Miturut pemahaman Jawa, 4 sedulur iku urip kabèh ing proses mbobot utawa nduwé roh. Wektu proses klairan, 4 sedulur iku mati ning roh 4 sedulur iku tetep urip lan nerusake mbantu uripe bayi nganti bayi iku séda manèh yèn wis tua mengko.

Uga delengen[besut | besut sumber]