Sadhya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sadhya
Sadhya DSW.jpg
Jeneng liyanéസദ്യ
Panggonan asalIndia
Tlatah utawa prajaKerala
Buku masakan: Sadhya  Médhia: Sadhya

Sadhya ( Malayalam: സദ്യ) yaiku panganan riyaya saka Kerala lan wisata kanggo kabèh Malayalis, kalebu macem-macem panganan jejanganan tradisional sing racake di selehake godhong gedhang ing Kerala iki minangka olahan nedha awan.[1] Sadhya tegese pesta ing Malayalam . Sadhya racake dadi panganan tradisional kanggo Onam, festival negara Kerala.[2]

Wedharan[besut | besut sumber]

Sandhya ing ron gedhang

Sadhya khas bisa nduwe udakara 24-28 sajian dadi panganan. Ing tlatah liya sing luwih gedhe bisa luwih saka 64 utawa luwih akeh jinise. kaya ta Sadhya kanggo Aranmula Boatrace (Valla Sadhya).[3] Sesuguh iki dipangan ing sawijining ritual tartamtu lan lingkungan sadurunge lan uga dening vanchippatu (lagu-lagu lomba tradisional kapal). Ing sadhya iki para tamu uga bisa njaluk sawetara barang suguhan sing kudu disiapake sing duwe omah. Iki kudu disiapake dening koki sing wis disaeujuki supaya layak dadi valla sadhya, ing endi kemurnian fisik lan spiritual wigati. Sajrone prayaan Sadhya tradisional wong sing dilungguhake sila ing klasa.[4] Panganan dipangan nganggo tangan tengen, tanpa garpu. Panganan kasebut dicelup kanggo mbentuk tangga .

Mangan sadhya

Ing sesuguh utama karo beras, dadi bebarengan karo panganan liya kasebat Kootan (കൂട്ടാന്) kang kalebu kari kaya parippu, sambar, rasam, pulisseri lan liya-liyane kaya kaalan, avial, thoran, olan, pachadi, kichadi, koottukari, erissery, pelem pickle, pulinji, naranga achaar (jeruk jeruk), uga papadam, chip plantain, sharkara upperi, gedhang, curd plain lan buttermilk .[3][5][6][7] Susu biasane diladeni cedhak mburi mangan. Jajanan tradisional sing diarani payasam sing dihideni ing pungkasane mangan ana pirang-pirang jinis lan biasane disaji telu utawa luwih. Sawetara jinis yaiku Paal Ada, Ada Pradhaman, Paripu pradhaman, chakkapradhaman, lsp. 'Kootan' digawé janganan lan macem-macem rasa; ana sing ujar ana sebab kanggo nyakup akeh sajian ing Sadhya yaiku kanggo mangan manawa mangan padha kaya sajian sawetara.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Kerala's Slow Food; The Indian banana leaf banquet that tastes like home by Shahnaz Habib AFAR March/ April 2014 page 49
  2. Iyer, Meenakshi (25 August 2018). "Onam 2018, here's why Sadya is the most balanced meal, full of nutritional value – more lifestyle". Hindustan Times. Dibukak ing 20 September 2018.
  3. a b "Happy Vishu 2017: Vishu Sadhya, Kerala's Grand New Year Feast". NDTV Food. 13 April 2017. Dibukak ing 20 September 2018.
  4. Vasu, S.S.L.; Kumar, R. (2017). Morning Glory Blossoms. Partridge Publishing Singapore. p. 21. ISBN 978-1-5437-4244-2. Dibukak ing 20 September 2018.
  5. Rai, J. Curry Cookbook – Keralan Cuisine – Jay Rai's Indian Kitchen: करी व्यंजनों. Springwood emedia. p. pt4-5. ISBN 978-1-4761-2308-0. Dibukak ing 20 September 2018.
  6. Brien, C.O. (2013). The Penguin Food Guide to India. Penguin Books Limited. p. pt422. ISBN 978-93-5118-575-8. Dibukak ing 20 September 2018.
  7. Punit, 27 lip-smacking, vegetarian dishes to try during Kerala’s grandest feast (28 August 2015). "Quartz India". Quartz India. Dibukak ing 20 September 2018.