Radhiasi Èlèktromagnetik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Radhiasi èlèktromagnetik ya iku kombinasi antarané médhan listrik lan médhan magnet kang nglakoni osilasi lan mrambat ngliwati ruang lan nggawa ènèrgi saka sawijining panggon menyang panggon liyané.[1] Cahya kang katon ya iku sawijining wangun saka radhiasi èlèktromagnetik.[1] Panelitèn teoritis ngenani radiasi elektromagnetik dijenengi elektrodinamik, sub-bidang èlèktromagnetisme.[1] Gelombang èlèktromagnetik ditemokaké déning Heinrich Hertz.[1] Gelombang elektro magnetik kalebu ana ing gelombang tranversal.[1] Saben muatan listrik kang duwé percepatan mancarake radhiasi èlèktromagnetik.[1] Nalika kawat (utawa panghantar kaya antena) ngirimka arus bolak-balik, radhiasi èlèktromagnetik dirambataké ing frekuensi kang padha karo arus listrik.[1] Gumantung saka situasi, gelombang elektromagnetik bisa dadi kaya gelombang utawa kaya partikel.[1] Minangka gelombang, dicirike déning kecepatan (kecepatan cahaya), dawa gelombang, lan frekuensi.[1] Nalika dadi partikel, mereka gelombang dadi foton, lan duwé energi kang ana gandhengane karo frekuensi gelombang dituduhake déning hubungan Planck E = Hf, ya iku E energi foton, h konstanta Planck — 6.626 × 10 −34 J·s — lan f frekuensi gelombang.[1] Einstein banjur nganyari rumus iki dadi Ephoton = hf.[1]

Gelombang èlèktromagnetik[besut | besut sumber]

Kang kalebu ing gelombang èlèktromagnetik[2]

Gelombang Panjang gelombang λ
gelombang radhio 1 mm-10.000 km
infra abang 0,001–1 mm
cahya katon 400-720 nm
ultra violèt 10-400 nm
sinar X 0,01-10 nm
sinar gamma 0,0001-0,1 nm

Sinar kosmis ora kalebu gelombang èlèktromagnetik merga dawané gelombang luwih cilik saka 0,0001 nm.[2] Sinar kang dawane gelombang gedhe, ya iku gelombang radio lan infra abang, duwé frekuensi lan tingkat ènèrgi kang luwih cendhèk. Sinar kang gelombang cilik ya iku, ultra violèt, sinar x utawa sinar rontgen, lan sinar gamma, duwé frekuensi lan tingkat ènèrgi kang luwih dhuwur.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]