R. M Soejadi Madinah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Raden Mohammad Soejadi Madinah ya iku sawijiné penulis lair ing Yogyakarta,14 Januari 1928[1]. Bapakné, Raden Bekel Roeba'ngi Atmohudroyo, abdi dalem Keraton Yogyakarta, nalika ibuné, Siti Madinah, putri pengusaha Batik Cap Leo ing Jaan Lempuyangan 66, Yogyakarta. Dadi, jeneng Madinah dijupuk saka ibuné. Dhèwèkè nikah karo Rr. Soejati Soedjadi, mantan karyawan Fakultas Politik Sosial UGM taun 1964. R M. Soejadi Madinah duwé 4 anak (3 bocah lanang lan 1 bocah wadon).

Saka lair nganti saiki penulis ditetepaké ing Yogyakarta. Saiki panjenengan tinggal ing Kampung Tungkangan DN III/271, Yogyakarta. Kerja dadi penulis kuwi kanggo R. M. Soejadi Madinah ora dadi tugas utama, amarga panjenengan duwé tugas utama: (1) taun 1944-1947 kerja minangka karyawan Kantor Kecamatan Widodaren, Gendingan, Ngawi, Madiun; (2) taun 1947-1948 dadi anggota TNI (pangkat Mayor I) ing Ngawi; (3) taun 1948-1950 minangka pegawai Kantor Pusat Kementerian Perdagangan dan Industri; (5) taun 1951-1963 kerja ing Perpustakaan Pusat UGM lan (6) taun 1963-1984 (nganti pensiun) dadi pegawai Perpustakaan lan ing Bagian Statistik dan Pengajaran Fakultas Hukum UGM.

Liyané kerja ing sawatara bagèan, Soejadi Madinah uga aktif ing sawatara organisasi minangka (1) Bendahara Muhammadiyah Ranting Wirobrajan (1961-1972); (2) Ketua Pengurus POMG SD Negeri Tamansaei I,II,III (1968-1972); (3) Komisioner LVRI Kecamatan Wirobrajan (1968-1972); (4) Bendahara Markas Ranting LVRI Kecamatan Danurejan (1988-saiki); (5) Majelis Pertimbangan PAN Ranting Kelurahan Tegalpanggung (1999-saiki).

Karya[besut | besut sumber]

Yen katon saka taun lair, dhèwèkè dadi penulis bebarengan karo periodhe M. Tahar, Sudarmo K.D., Susilomurti, Satim Kadarjono, Esmiet, Poerwadhie Atmodihardjo, Widi Widayat, Any Asmara, Muryalelana, lan Suparto Brata. Dhèwèkè nulis cerkak ing majalah Kunthi, Waspada (Jakarta), Crita Cekak (Surabaya), Mekar Sari lan Djaka Lodhang (Yogyakarta). Penerbitan publikasi, kayata "Kancaku sing Nyalawadi" (Waspada, 6 Juni 1958), "Serik" (Waspada, 4 September 1964), "Banten" (Djaka Lodhang, 25 Februari 1978), "Pengalaman Tahun Ajaran Anyar" (Mekar Sari, 15 Juni 1987),"Etty Putrane Ibu Hadi" (Kunthi, 1967), lan "Solider" (Crita Cekak, Desember 1957).

Saliyané nulis cerkak, dhèwèkè nulis cerbung. Ing cerbung dhèwèkè kerep nggunakake jeneng samaran: Sudimanah (ing Juni Apa Juli), S.M. Dinah (ing Putu Gunung Adiluhung), Triani Dewi R.M.S.M (ing Sengit Ndulit Gething Nyandhing). Nalika ing koleksi cerkak kanthi judul Cendrawasih dheweke nggunakake jeneng Sidji. Sawetara cerbung sing diterbitake, antara liya Asmara Jibrat Ludira (Sehat Asli, 1965); Asu Edan Nggawa Kabegjan (Muria, 1966); Krodhane Asmara Wurung (Sinta-Riskan, 1966); Gudheg Ayu Digondhol Tuyul (Dewi, 1970); Wong Kang Nyalawadi (Keng, 1966); Sengit Ndulit Gething Nyandhing (Sinta-Riskan, (1969); Anthek Nekolim (2 jilid) (Muria, 1966); lan Gerombolan Gestok (Muria, 1966). Ing sawetoro wektu, dhèwèkè nulis sastra basa Indonesia, nanging ora produktif kaya tulisan Jawa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Widati, Sri; Prabowo, Dhanu Priyo; Rahayu, Prapti (2015). Ensiklopedia Sastra Jawa. Yogyakarta: Balai Bahasa Yogyakarta. kk. 430–431. ISBN 9789791852357.