Pulus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wit Pulus

Pulus (Laportea stimulans, syn. Dendrocnide stimulans syn. Urtica stimulans) ya iku tuwuhan kang akèh tinemu ing alas tropis dataran endèk ing indonesia.[1] Ing pira-pira laladan, pilus kerep dipadakaké karo kemaduh utawa kemadu (Laportea sinuata), sanajan sebeneré béda, nanging padha-padha duwé wulu sengat.[1] Pulus (wood nettle, stinging nettle) kalebu famili sadulur Urticaceae sahéngga sadulur cepak karo tuwuhan Jelatang utawa Jelatung (Girardina palmata).[1] Sanajan kanthi fisik sebeneré tuwuhan iki amarga Jelatang duwé godhong dhapuré kaya godhong katès, dhapuré perdu lan duwé lugud ing sekabèhané wité.[1] Bila bulu-bulu ini tersentuh pérangan kulit kita yang alus dan sensitif seperti punggung tangan, lengan, paha atau betis dapat menimbulkan rasa gatal, perih dan panas yang cukup menyengat. Sengatan pulus padha kulit tubuh biasanya baru akan hilang setelah satu atau dua minggu bila tanpa penanganan.

Kanti tampilan kang low-profile, godhong pulus memang ora terlalu ketara ing tengah-tengah wit-witan liya. Amerga seneng ing laladan lembab lan eyom, Pulus kerep tinemu ing pinggir-pinggir dalan setapak. nalika akir mangsa udan, akèh ditemoni seedlings utawa anakan pulus kang duwure ora punjul 40 cm. Hal iki gawé pulus selot ora ketara lan gmpang kekemek pérangan awak mligi sikil. Ing Kareumbi, Pulus bisa tinemu ing sak dawane dalan setapak tumuju alas lan ing kiwa-tengené area omah.[2]

Racun lan Penangkal[besut | besut sumber]

Rancun kang ana ing jero lugut iki ya iku fomic acid lan pira-pira jinis asem liyané kandhutan kang mèh padha uga tinemu ana ing antup tawon lan antup semut sahigga asem formic ini uga mau asem semut.[1] Asam semut iki larut ana ing banyu.[1] Nanging yèn kena sengatan pulus luwih becik aja dikumbah gawa banyu nanging dogosok gunakaké lemah kang garing.[1] Ana uga kang nyebutaké yèn kena sengatan pulus bisa diilangi gunakaké godong pacing kang digosokake ing nggon kang kena lugud pulus.[1]

Potensi[besut | besut sumber]

Saliyané bisa ngantup sengat godong pulus uga duwé kasiat minangka obat watuk lan kanggo ngumbah rambut.[1] Nanging cara ngolahé durung dikenali.[1] Ana uga kang nyebutaké yèn godong, lan oyod pulus bisa dipangan.[1] Kandutan vitamin A,C lan zat besi kang ana ing jeroné pulus akèh banget.[1] Pérangan wit-witan kang wis dimasak disebutaké duwé kandhutan protéin kang gediné 7%.[1] Kandutan iki kalebu kang paling dhuwur ketimbang wit-witan liyané.[1] Pucuké kang isih enom uga bisa digunakaké minangka gantiné bayem.[1] Sanadyan anggon manèné pucuk pulus iki kudu ati-ati.[1] Oyod lan godong kang digodog kanggo sup uga duwé kandhutan nutrisi kang apik.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q http://kareumbi.wordpress.com/2009/03/28/info-spesies-pulus-si-daun-penyengat/ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. [1], Kaunduh 23/1/13.