Kemadu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kèmadu yaiku wiwitan kemadu (laportea sinuata) ning jawa luwih ngènesaken daripada ilalang, lan latèng, sing dianggap ora ana gunané lan gawé bahaya ning wong.iku godong kemadu duwéni lugut (miang) lan baka ngènani kulit daging wong bisa nimbulakèn bintik-bintik abang uga rasa panas lan gatèl luar biasa. sapa wong é sing wis kenal wiwitan kièn lan nanggui ning tèmpat cenderung matekaken ning waktu kuèn uga.

Kèmadu yaiku wiwitan kemadu (laportea sinuata) ning jawa luwih ngènesaken daripada ilalang, lan latèng, sing dianggap ora ana gunané lan gawé bahaya ning wong.iku godong kemadu duwéni lugut (miang) lan baka ngènani kulit daging wong bisa nimbulakèn bintik-bintik abang uga rasa panas lan gatèl luar biasa. sapa wong é sing wis kenal wiwitan kièn lan nanggui ning tèmpat cenderung matekaken ning waktu kuèn uga.

macem daérah ning jawa sèring disèbut aran tumbuhan iki sèjèn, karo: kèmadu,kèmadu kèbo,kemaduh,kèmladu,kèmlado,kèmado.wiwitan iki keduwuran e bisa sampe 10 m lan gède batang é kira kira 50 cm. bentuk godong iki kaya tèmbako tapi luwih cilik pèrmukaan ijo nglinyar

diceritaaken kemadu akeh sing nemuaken ning pinggir kali lan semak belukar, tapi sing nulis delengaken dewek bahwa kemadu kebo olih uga ning kebun teh sing keduwuran 1200 m dpl.akeh kasus sing kena sengatan godong kemadu iku awite genang ora kenal ora nyangka godong kemadu sing kedelenge pada karp wiwitan sejene malah nyimpen 'sengatan'ampuh.

Aran -Aran desa[besut | besut sumber]

1.desa kemaduh kecamatan baron kabupaten nganjuk

2.desa kemadu kecamatan sulang kabupaten rembang

3.desa kemaduh batur kecamatan tawangharjo kabupaten grobohan

4.desa kemadu lor kecamatan kutoharjo kabupaten purworejo[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.