Kemadu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Kèmadu yaiku wiwitan kemadu (Laportea sinuata) ning Jawa luwih ngenesaken tinimbang ilalang lan latèng sing dianggap ora ana gunané lan gawé bahaya ning wong. Godhong kemadu duwèni lugut (miang) lan baka ngenani kulit daging wong bisa nimbulakèn bintik-bintik abang uga rasa panas lan gatel banget. Sapa waé wong sing wis tepung wiwitan kièn lan nanggui ning tèmpat cenderung matekaken ning waktu kuèn uga.

Kèmadu, kèmadu kèbo, kemaduh, kèmladu, kèmlado, lan kèmado. Wiwitan iki dhuwuré bisa tekan 10 m lan gedhé batangé kira kira 50 cm. Bentuk godhong iki kaya tembako, nanging luwih cilik permukaané ijo nglinyar.

Diceritakaké yèn kemadu akèh sing nemokaké ning pinggir kali lan semak belukar, nanging sing nulis delengaken dewek yèn kemadu kebo olih uga ning kebon tèh sing dhuwuré 1200 mdpl. Akèh kasus sing kena sengatan godong kemadu iku awité genang ora tepung ora nyangka godhong kemadu sing kedelengé padha karo wiwitan sejené malah nyimpen sengatan ampuh.[1]

Aran-aran désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ing Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY kang ngginakaken nama Kemadu dados nama désa yaniku:

1.Désa Kemaduh, Kecamatan Baron, Kabupatèn Nganjuk

2.Désa Kemadu, Kecamatan Sulang, Kabupatèn Rembang

3.Désa Kemaduh Batur, Kecamatan Tawangharjo, Kabupatèn Grobogan

4.Désa Kemadu Lor, Kecamatan Kutoarjo, Kabupaten Purworejo

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.