Menyang kontèn

Polusi plastik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Plastik ing Kebon Raya Bogor.

Polusi plastik ya iku akumulasi saka prodhuk plastik kang ana ing lingkungan saha marakaké dampak ala tumrap kéwan alas, habitat satwa alas, lan manungsa.[1][2] Plastik kang nduwé peran minangka polutan dikategorikaké dadi mikro, méso, utawa puing-puing makro, dhedhasar ukurané.[3] Plastik mawa rega murah, tahan suwé, lan asilé tingkat prodhuksi plastik déning manungsa dadi dhuwur.[4] Nanging, lumrahé struktur kimia saka plastik nggawé plastiké dhéwé tahan marang akèh prosès alami dégradasi lan alon nalika didégradasi.[5] Rong faktor iku kang marakaké dhuwuré tingkat pancemaran plastik ing lingkungan.

Polusi plastik bisa ngenèki lemah, saluran banyu, lan segara. Organisme kang urip, umpamané kéwan segara, bisa dirugikaké amerga éfèk mékanis, kaya ta kajiret barang-barang saka plastik utawa masalah kang ginayut kaya ngeleg limbah plastik, utawa lumantar paparan tumrap bahan kimia plastik kang ngganggu fisiologi kéwan. Manungsa uga kenèkan dampak polusi plastik, kaya ta lumantar gangguan manéka mékanisme hormonal.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Plastic pollution". Encyclopædia Britannica. Dibukak ing 1 August 2013.
  2. Laura Parker (June 2018). "We Depend on Plastic. Now We're Drowning in It". NationalGeographic.com. Dibukak ing 25 June 2018.
  3. Hammer, J; Kraak, MH; Parsons, JR (2012). "Plastics in the marine environment: the dark side of a modern gift". Reviews of environmental contamination and toxicology. 220: 1–44. doi:10.1007/978-1-4614-3414-6_1.
  4. Hester, Ronald E.; Harrison, R. M. (editors) (2011). Marine Pollution and Human Health. Royal Society of Chemistry. pp. 84-85. ISBN 184973240X
  5. Lytle, Claire Le Guern. "Plastic Pollution". Coastal Care. Dibukak ing 19 February 2015.