Planètisimal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Téyori Planètisimal iku salah siji téyori sing njlèntrèhaké ngenani prosès nggawé Tata Surya. Téyori iki dicetusaké déning siji astronom kang jenengé Forest Ray Moulton lan siji géolog kang jenengé Thomas C. Chamberlin saka Universitas Chicago, sing banjur ngarani téoriné iki kanthi jeneng Téyori Planètisimal.

Téyori iki nélakaké yèèn ing siji wektu siji lintang ngintasi ruwang akasa kanthi rikat lan ana cerak banget karo Srengéngé. Daya tarik lintang iki gedhé banget saéngga njalari daya pasang ing pérangan gas Srengéngé. Akibaté, massa gas kauncalaké saka Srengéngé lan wiwit ngorbit. Amarga daya tarik Srengéngé, massa gas iku katahan lan obah ngupengi Srengéngé. Nalika massa gas dadi adhem, dhapuré banjur owah dadi cuwèran banjur saya padhet. Akiré, massa gas iku dadi planit sing ana saiki, kalebu Bumi.

Uga delengen[besut | besut sumber]