Forest Ray Moulton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Forest Ray Moulton
Miyos 29 April 1872
Le Roy, Michigan
Tilar donya 7 Desember 1952
Wilmette, Illinois
Kabangsan U.S.
Bidhang astronom
Lulusan saking Universitas Chicago

Forest Ray Moulton (lair 29 April 1872 – pati 7 Dhésèmber 1952 ing yuswa 80 taun) iku sawijining astronom Amérika Sarékat.

Dhèwèké lair ing Le Roy, Michigan, lan antuk pendhidhikan awal ing Albion College. Sawisé lulus nalika taun 1894 (B.A.), dhèwèké nerusaké studi sarjanané ing Universitas Chicago lan antuk gelar Ph.D. taun 1899. Ing Universitas Chicago dhèwèké dadi associate babagan astronomi (1898-1900), instruktur (1900-03), asisten profésor (1903-08), associate profésor (1908-12), lan profésor wiwit 1912.

Dhèwèké bebarengan karo Thomas Chamberlin, arupa pendhukung saka hipotesis planetisimal Chamberlin-Moulton, sing nélakaké yèn planit arupa panunggalan saka wangun-wangun sing luwih cilik sing dijenengi planetisimal. Hipotesis iku mbutuhaké anané lintang liya liwat ing let sing cedhak kanggo micu dumadiné kondhènsasi iki, nanging konsèp kasebut wis ora olèh panyengkuyung manèh ing mangsa saiki.

Sajeroning sapérangan dékade awal abad ka-20, sapérangan satelit cilik anyar tinemu ana ing orbit sekitar Yupiter. Moulton mrakirakaké yèn iki sabeneré asalé saka planetisimal sing kacekel déning gravitasi. Téori kasebut wis ditampa kanthi becik déning para astronom.

Kawah Moulton ing Rembulan, metode Adams-Moulton kanggo mecahaké pepadhan diferènsial, lan babagan Moulton sajeroning géometri dijenengi adhedhasar jenengé.