Pirog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pirog
Fish pie.JPG
A fish pirog
Jeneng liyanéPyrih, pyrog
Panggonan asalRussia, Ukraine, Bélarus
Buku masakan: Pirog  Médhia: Pirog

Pirog ( Russian: пиро́г, pl. pirogi пироги [pʲɪrɐˈɡʲi]  ; Bélarus: піро́г; Northern Sami; Lètlann pl. pīrāgi ; Basa Ukrania: пиріг pyrih, pl. pyrohy пироги) yaiku kuwé panggang kanthi adhonan sing legi utawa gurih.[1] Pirog umum ing masakan Eropa Wétan . Pirogi minangka "sesuguh paling kawéntar lan penting" [2] lan "barang-barang nasional sing misuwur" masakan Ruslan, "pangangan wigati ing kauripan wong Ruslan".

Jeneng kasebut asalé saka tembung pirot Proto-Slav kuno, tegese "pestha" utawa "pahargyan".[3] Pirogi jamak Ruslan kanthi suku tembung pungkasan ora kudu bingung karo pierogi (huruf"o" ing basa Polen lan Inggris) ing masakan Polen, sing padha karo pelmeni Ruslan utawa varenyky Ukrainia .

Wangun[besut | besut sumber]

Pirogi nduwé manéka bentuk lan wujud: asring oblong kanthi ujung mburi, nanging uga bisa bunder utawa pasegi dawa.[1] Iki bisa ditutup utawa mbukak kanthi ngadhang intip ing ndhuwur.

Kulit[besut | besut sumber]

Pirog kothak

Pirog biasané digawé saka adonan ragi sing mbedakaké saka pai lan pastri sing umum ing masakan liyané. Ing jaman biyen, adonan kanggo pirogi Ruslan digawé utamané saka glepung rai . Mengko dicampur karo glepung gandum. Saiki, utamané glepung gandum digunakaké.

Isèn[besut | besut sumber]

Pirog bundher

Isi kanggo pirogi bisa legi lan ngemot quark utawa Cottage keju, woh-wohan kaya apel, plum utawa macem-macem woh wohan beri, uga madu, kacang utawa Poppy wiji . Versi gurih bisa uga kalebu daging, iwak, jamur, kubis, beras, soba, utawa kentang. Ing masakan Ukrainia lan Ruslan, pirogi (uga versi sing luwih cilik sing diarani pirozhki ) kanthi pangisian gurih kanthi tradisional dadi iringan iringan karo borscht, duduh kaldu, utawa liyané.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. a b Darra Goldstein. A Taste of Russia: A Cookbook of Russian Hospitality, "Russian pies", p.54. Russian Information Service, 1999, ISBN 978-1880100677
  2. Леонид Беловинский. Энциклопедический словарь российской жизни и истории: XVIII-начало XX в., стр. 557, Пирог (Leonid Belovinskiy. The encyclopedic dictionary of Russian life and history: from the 18th to the beginning of the 20th centurym p. 557, "Pirog"; in Russian)
  3. Max Vasmer. Russisches etymologisches Wörterbuch. Winter. Heidelberg, 1953–1958 (in German); Пирог (in Russian)