Penyakit Lyme

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gejala erythema migrans ing penderita penyakit Lyme.

Penyakit Lyme (Lyme disease) ya iku salah sawijining penyakit nular tumrap manungsa lan kéwan lumantar tuma.[1] Penyakit iki diwènèhi jeneng Lyme saka tembung Old Lyme, sawijining kutha ing Connecticut amarga penyakit iki wiwitan saka kéné.[1] Penyakit iki disebabaké déning Borrelia burgdoferi, baktèri saka golongan Spirochetes, lan disebaraké déning tuma Ixodes scapularis.[1] Tuma iki umumé ngisep getih manuk, kéwan ingon-ingonan, kéwan liar, lan uga manungsa.[1] Ing Amérika, penyakit Lyme ora mung ditularaké déning tuma kutu Ixodes scapularis, nanging uga déning tikus lan tuma Ixodes paficius.[1] ing Éropah, spesies Borrelia liyané ya iku B. garinii uga bisa nyebabaké penyakit kanthi gejala kang mèmper karo penyakit Lyme.[2] Panularan penyait iki ing dhaérah Éropah ditindakaké déning vèktor arupa tuma.[1] ricinus.[2] ing dhaérah Asia, penyakit Lyme disebabaké déning B. afzelii lumantar I. persulcatus.[3] Sacara umum bisa diarani manawa distribusi penyakit iki jembar lan ditransmisikan ing manungsa lumantar golongan Borrelia lan jinis-kening tuma kang bedha spesiesé, gumantung ing wewengkoné dhéwé-dhéwé.[2] Sel B. burgdorferi ditransmisèkaké ing manngsa nalika tuma mau lagi nyedot getihé manungsa.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (Inggris) Rachel Verdon (2006). Lyme Disease And the Ss Elbrus. Elderberry Press (OR). ISBN 978-1-932762-62-4. Hal.15-19
  2. ^ a b c (Inggris) Madigan MT, Martinko JM, (2000). Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-081922-2.Hal.893-895
  3. ^ (Inggris) Jeremy S. Gray (2002). Lyme borreliosis: biology, epidemiology, and control. CABI. ISBN 978-0-85199-632-5. Hal. 158-160;293
  4. ^ (Inggris) Frank J. Domino (2006). The 5-Minute Clinical Consult. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6334-9. Hal. 732-733
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Penyakit_Lyme&oldid=1013694"