Penyakit Lyme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gejala erythema migrans ing penderita lelara Lyme.

Penyakit Lyme (Lyme disease) ya iku salah sawijining lelara nular tumrap manungsa lan kéwan lumantar tuma.[1] Penyakit iki dijenengi Lyme saka tembung Old Lyme, sawijining kutha ing Connecticut amarga lelara iki wiwitan saka kéné.[1] Penyakit iki disebabaké déning Borrelia burgdoferi, baktèri saka golongan Spirochetes, lan disebaraké déning tuma Ixodes scapularis.[1] Tuma iki lumrahé ngisep getih manuk, kéwan ingon-ingonan, kéwan alasan, lan uga manungsa.[1] Ing Amérika, lelara Lyme ora mung ditularaké déning tuma kutu Ixodes scapularis, nanging uga déning tikus lan tuma Ixodes paficius.[1] ing Éropah, spésies Borrelia liyané ya iku B. garinii uga bisa nyebabaké lelara kanthi gejala kang mèmper karo lelara Lyme.[2] Panularan penyait iki ing tlatah Éropah ditindakaké déning vèktor arupa tuma.[1] ricinus.[2] ing tlatah Asia, lelara Lyme disebabaké déning B. afzelii lumantar I. persulcatus.[3] Lumrahé bisa diarani manawa distribusi lelara iki jembar lan ditransmisikan ing manungsa lumantar golongan Borrelia lan jinis-kening tuma kang bedha spesiesé, gumantung ing wewengkoné dhéwé-dhéwé.[2] Sel B. burgdorferi ditransmisèkaké ing manngsa nalika tuma mau lagi nyedot getihé manungsa.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (Inggris) Rachel Verdon (2006). Lyme Disease And the Ss Elbrus. Elderberry Press (OR). ISBN 978-1-932762-62-4. Hal.15-19
  2. ^ a b c (Inggris) Madigan MT, Martinko JM, (2000). Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-081922-2.Hal.893-895
  3. ^ (Inggris) Jeremy S. Gray (2002). Lyme borreliosis: biology, epidemiology, and control. CABI. ISBN 978-0-85199-632-5. Hal. 158-160;293
  4. ^ (Inggris) Frank J. Domino (2006). The 5-Minute Clinical Consult. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6334-9. Hal. 732-733