Penyakit Lyme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tandha-tandha erythema migrans ing penderita lelara Lyme.

Penyakit Lyme (Lyme disease) ya iku salah sawijining lelara nular tumrap manungsa lan kéwan lumantar tuma.[1] Penyakit iki dijenengi Lyme saka tembung Old Lyme, sawijining kutha ing Connecticut amarga lelara iki wiwitan saka kéné.[1] Penyakit iki disebabaké déning Borrelia burgdoferi, baktèri saka golongan Spirochetes, lan disebaraké déning tuma Ixodes scapularis.[1] Tuma iki lumrahé ngisep getih manuk, kéwan ingon-ingonan, kéwan alasan, lan uga manungsa.[1] Ing Amérika, lelara Lyme ora mung ditularaké déning tuma kutu Ixodes scapularis, nanging uga déning tikus lan tuma Ixodes paficius.[1] ing Éropah, spésies Borrelia liyané ya iku B. garinii uga bisa njalari lelara kanthi tandha-tandha kang mèmper karo lelara Lyme.[2] Panularan penyait iki ing tlatah Éropah ditindakaké déning vèktor arupa tuma.[1] ricinus.[2] ing tlatah Asia, lelara Lyme disebabaké déning B. afzelii lumantar I. persulcatus.[3] Lumrahé bisa diarani manawa distribusi lelara iki jembar lan ditransmisikan ing manungsa lumantar golongan Borrelia lan jinis-kening tuma kang bedha spesiesé, gumantung ing wewengkoné dhéwé-dhéwé.[2] Sel B. burgdorferi ditransmisèkaké ing manngsa nalika tuma mau lagi nyedot getihé manungsa.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (Inggris) Rachel Verdon (2006). Lyme Disease And the Ss Elbrus. Elderberry Press (OR). ISBN 978-1-932762-62-4. Hal.15-19
  2. ^ a b c (Inggris) Madigan MT, Martinko JM, (2000). Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-081922-2.Hal.893-895
  3. ^ (Inggris) Jeremy S. Gray (2002). Lyme borreliosis: biology, epidemiology, and control. CABI. ISBN 978-0-85199-632-5. Hal. 158-160;293
  4. ^ (Inggris) Frank J. Domino (2006). The 5-Minute Clinical Consult. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6334-9. Hal. 732-733