Pembuluh Darah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vasos sanguíneos del corazón.
Sistem arteri

Pembuluh darah inggih punika bagian saking sistém sirkulasi lan fungsi ngalir gétih ing sédaya salira. Jénis-jénis ingkang wigati, artèri lan vèna, ugi dipunsébat amargi sédaya punika mbéta gétih médhal utawi mlébét ing jantung. Merdamel pembuluh gétih bantu jantung kanggè ngèdarakén sèl darah abrit utawi eritrosit ing sédaya salira. Lan ngèdarakén sari panganan, oksigèn lan mbéta médal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah artèri inggih punika ngèdarakén gétih saking jantung ing sédaya salira, ananging fungsi pembuluh darah vèna ingggih punika ngalirakén gétih saking jantung ing sédaya salira.[1]

Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler[besut | besut sumber]

Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its tunica intima (inner layer), and pericytes forming its tunica adventitia (outer layer)
  1. Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)

Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperang saking kalih jinis inggoh punika aorta lan pembuluh pulmonalis. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kangge ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.

  1. Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)

Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperang saking kalih bagian, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking bagian inggil salira.

  1. Pembuluh Darah Kapiler

Pembuluh darah kapiler inggih punika bagian ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel wujud anyaman ingkang kaperang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.[2]

Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah[besut | besut sumber]

  1. Nyeri, menawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken kram utawi kejang. Kadasta angina punika perasaan sesak ing dada utawi perasaan dada dipun kremas-remas, ingkang tukul menawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat Silent ischemia). Menawi getih ngalir ing otot lan sanesipun (utaminipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhe karaos nyeri otot nyesek.
  2. Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cairan ing rongga udara ing paru-paru Kongesti pulmoner utawi edema pulmoner. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.

Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika menawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahi aktivitas menawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kangge ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secara tahap.

  1. Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, ananging ing kahanan katamtu (tuladhane menawi ingkang séhat ngelampahi ulah raga abot utawi ngelampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepet utawi boten teratur.
  2. Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit otak utawi saraf balung wingking utawi saged tanpa sebap ingkang serius.[2]

Pembuluh darah inggih punika bagian saking sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sadaya salira. Jinis-jinis ingkang wigati, erteri lan vena, ugi dipunsebat amargi sadaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kangge ngedaraken sel darah abrit utawi eritrosit ing sadaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigen lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri inggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sadaya salira, ananging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sadaya salira.[2]

Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler[besut | besut sumber]

  1. Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)

Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperang saking kalih jinis inggoh punika aorta lan pembuluh pulmonalis. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kangge ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.

  1. Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)

Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperang saking kalih bagian, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking bagian inggil salira.

  1. Pembuluh Darah Kapiler

Pembuluh darah kapiler inggih punika bagian ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel wujud anyaman ingkang kaperang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.[2]

Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah[besut | besut sumber]

  1. Nyeri, menawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken kram utawi kejang. Kadasta angina punika perasaan sesak ing dada utawi perasaan dada dipun kremas-remas, ingkang tukul menawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat Silent ischemia). Menawi getih ngalir ing otot lan sanesipun (utaminipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhe karaos nyeri otot nyesek.
  2. Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cairan ing rongga udara ing paru-paru Kongesti pulmoner utawi edema pulmoner. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.

Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika menawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahi aktivitas menawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kangge ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secara tahap.

  1. Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, ananging ing kahanan katamtu (tuladhane menawi ingkang séhat ngelampahi ulah raga abot utawi ngelampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepet utawi boten teratur.
  2. Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit otak utawi saraf balung wingking utawi saged tanpa sebap ingkang serius.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)Pengertian Denyut Nadi Manusia (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)
  2. ^ a b c d e Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng internet1


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pembuluh_Darah&oldid=1097506"