Paprangan Actium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Paprangan Actium
Péranganing Perang pungkasan Républik Romawi
The Battle of Actium, Lorenzo A. Castro, 1672.
The Battle of Actium, Lorenzo A. Castro, 1672.
Titimangsa2 September, 31 SM
PernahLaut Ionia, cerak Actium, Yunani
Asil Kamenangan Octavianus
Péhak kang perang
Romawi pandhukung Octavianus Mesir Ptolemy,
Romawi pendukung Mark Antony
Manggala saha wadana
Marcus Vipsanius Agrippa Mark Antony
Daya
400 kapal perang, sabagéan gedhé kapal liburnian lan Hexeres kanthi 16.000 legiun lan 3.000 pamanah 230 kapal perang, sabagéan gedhé kapal quinquereme lan sapérangan Deceres, 30/50 kapal transportasi lan 60 kapal Mesir. 2.000 pamanah lan 20.000 legiun.
Kurban
ora dimangertèni mèh kabèh armada Antony

Paprangan Actium iku paprangan kang nemtokaké ing Perang sadulur Romawi antarané pihak Octavianus lan pihak Marc Antony kang sekuton kaliyan ratu Cleopatra VII saka dinasti Ptolemy Mesir. Peperangan iki dumadi tanggal 2 September 31 SM ing Segara Ionia cerak koloni Romawi ing Yunani, Actium. Armada Octavianus dibawahi Marcus Vipsanius Agrippa, lan armada Antony kabawah dhéwé, dibantu pacangané Cleopatra. Ing peperangan iki armada Antony dileburaké, lan kamenangan Octavianus ngidinaké panjenengané ngonsolidasiaké kakuwasaané ing tlatah Romawi. Peperangan iki arupa salah siji prastawa kang nengeri pungkasaning Républik Romawi lan lairé Kakaisaran Romawi.