Pangrasa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Budine rasa

Sistem gustatory utawa indra rasa yaiku sistem indera sing tanggung jawab sebagian tumrap pemahaman rasa (rasa) . [1] Rasa minangka pangerten sing digawe utawa dirangsang nalika ana zat ing tutuk reaksi kimia kanthi sel reseptor rasa sing ana ing selaran rasa ing rongga lisan, umume ing ilat . Rasa, bebarengan karo bau ( olfaction ) lan stimulasi saraf trigeminal (ndhaptar tekstur, nyeri, lan suhu), nemtokake rasa panganan lan zat liyane. Manungsa duwe reseptor rasa ing selera rasa lan dhaerah liyane kalebu ing ndhuwur lidah lan epiglottis . [2] [3] Korteks gustatory tanggung jawab kanggo pemahaman rasa. Ilat kasebut ditutupi ewonan benjolan cilik sing diarani papillae, sing bisa dideleng saka mripat. [4] Ing saben papilla ana atusan rasa. [5] [6] Pangecualian kasebut yaiku papillae filifiliaorm sing ora ngemot rasa. Ana ing antarane 2000 lan 5000 [7] kuncup rasa sing ana ing sisih mburi lan ngarep ilat. Liyane dununge ana ing payon, sisih lan mburi tutuk, lan ing tenggorokan. Saben rasa duwe 50 nganti 100 sel reseptor rasa.

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Beefy meaty peptide
  • Digital lollipop
  • Optimal foraging theory
  • Palatability
  • Vomeronasal organ
  • Sensory analysis
  • Tea tasting
  • Wine tasting

 

References[besut | besut sumber]

  1. Trivedi, Bijal P. (2012). "Gustatory system: The finer points of taste". Nature. 486 (7403): S2–S3. Bibcode:2012Natur.486S...2T. doi:10.1038/486s2a. ISSN 0028-0836. PMID 22717400.
  2. Witt, Martin (2019). "Anatomy and development of the human taste system". Smell and Taste. Handbook of Clinical Neurology. 164. pp. 147–171. doi:10.1016/b978-0-444-63855-7.00010-1. ISBN 978-0-444-63855-7. ISSN 0072-9752. PMID 31604544.
  3. Human biology (Page 201/464) Daniel D. Chiras. Jones & Bartlett Learning, 2005.
  4. Witt, Martin (2019). "Anatomy and development of the human taste system". Smell and Taste. Handbook of Clinical Neurology. 164. pp. 147–171. doi:10.1016/b978-0-444-63855-7.00010-1. ISBN 978-0-444-63855-7. ISSN 0072-9752. PMID 31604544.
  5. Trivedi, Bijal P. (2012). "Gustatory system: The finer points of taste". Nature. 486 (7403): S2–S3. Bibcode:2012Natur.486S...2T. doi:10.1038/486s2a. ISSN 0028-0836. PMID 22717400.
  6. Schacter, Daniel (2009). Psychology Second Edition. United States of America: Worth Publishers. p. 169. ISBN 978-1-4292-3719-2.
  7. Boron, W.F., E.L. Boulpaep. 2003. Medical Physiology. 1st ed. Elsevier Science USA.

Further reading[besut | besut sumber]