Paella

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Paella (Valencian pronunciation: [paˈeʎa] or [pəˈeʎə], Spanish: [paˈeʎa]; pertalan basa Inggris: /pɑːˈlə, -ˈljə, -ˈjə, -ˈɛlə, -ˈjɛlə/[1][2] utawa /pˈɛlə/[3]) ya iku panganan beras saka Valencia sing duwé oyot sing baka mulané (sing wujudé koyo sing ana saiki) ing tengah-tengahé abad angka 19 cedhak laguna Albufera ing pasisir wétané Sepanyol cedhaké kutha Valencia.[1] Akèh wong-wong sing dudu saka Sepanyol nganggep paella minangka hidhangan nasional Sepanyol, nanging akèh-akèhé wong Sepanyol ndhelok paella iku dadi hidhangan lokalé Valencia. Wong-wong Valencia, ya bener, nganggep paella minangka salah sawijining simbol khasé tlatah iku.

Jinis-jinisé paella kalebu paella Valencia (basa Sepanyol: paella valenciana ), paella vegetarian/vegan (basa Sepanyolé: paella de verduras ), paella tetedhan segara (basa Sepanyolé: paella de marisco ), lan paella campuran (basa Sepanyolé: paella mixta ), nanging akèh manèh jinis-jiniséare. Paella Valencia dimudhengi dadi resèp asliné hidhangan iki[2] dumadi beras putih, buncis (bajoqueta lan tavella), daging (daging pitik daging daging kelinci), kacang putih (garrofón), kéong, lan bumbu-bumbu kaya ta saffron lan rosemary. Bumbu liyané sing lumayan umum nanging mung ana ing sawiji mangsa ya iku artichokes. Paella tetedhan segara nggantèkaké daging nganggo etedhan segara lan nglangi buncis-buncisan mua lan jangan-janganan ijo liyané. Paella campuran iku gaya bébas sing nggabungaké daging kéwan darat, tetedhan segara, janganan, lan kadang kala buncis-buncisan. Akèh-akèhé, chef-chef paella nggunakaké beras bomba[3] amarga beras jinis iki luwih ora gambang kematengen, nanging wong-wong Valencia luwih milih gunakaké jinis beras sing luwih gampang kelèt (lan sabanjuré luwih gampang kematengen) kaya ta beras Senia. Kabèh jinis paella gunakaké lenga zaitun.

Cathetan[besut | besut sumber]