Osaka Metro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Osaka Metro
Osaka Metro logo.svg
OsakaCity10 1121F and 21 21603F.jpg
OsakaSubway-32608F.JPG
Top: 10 series and 21 series trains on the Midōsuji Line.
Bottom: A 30000 series train on the Tanimachi Line.
Katerangan
Jeneng asli大阪メトロ[a]
BakuOsaka Municipal Government liwat Osaka Metro Co., Ltd
PapanKeihanshin, Jepang
Jinis angkudanTrem (de jure)[1]
Metro; AGT (de facto)
Cacah jalur8 (+ 1 People Mover)
Cacah stasiun123[2]
133 (kalebu People Mover)[2]
Operasi
Wiwit operasi20 Mei 1933
OperatorOsaka Municipal Transportation Bureau (1933 – 31 Maret 2018)
Osaka Metro Co. (1 April 2018 – saiki; 100% diduweni dening Osaka Municipal Government)
Tèhnis
Dawané sistem129.9 km (80.7 mi)[2]
137.8 km (85.6 mi) (kalebu
People Mover)[2]
Track gauge1.435 mm (4 ft 8 12 in) standard gauge
ElectrificationJalur rel katelu: 750 V DC, rel katelu
Jalur Sakaisuji lan jalur linear motor metro: 1,500 V DC, listrik aliran dhuwur
Top speed70 km/j (43 mpj)
System map

Wide-Area Map of Osaka City Subway.png

Osaka Metro (大阪メトロ[a] Ōsaka Metoro?) yaiku rapid transit system utama ing Area Metropolitan Osaka Jepang, dilakokno dening Osaka Metro Company, Ltd. Iki nglayani kutha Osaka lan kotamadya ing jejere kayata Higashiosaka, Kadoma, Moriguchi, Sakai, Suita, lan Yao. Osaka Metro dadi bagéan integra saka mass transit system ekstensif ing Greater Osaka (bagéyan saka wilayah Kansai), sing duwé 123[2] saka 1.108 stasiun sepur (2007) ing wilayah Osaka-Kobe-Kyoto.[3] Ing taun 2010, wilayah greater Osaka nduweni 13 yuta penumpang sepur saben dina (pirsani Transportasi ing Keihanshin) sing jumlahe Osaka Municipal Subway (kaya sing saiki dikenal) cacahe 2,29 yuta.[4]

Osaka Metro minangka siji-sijine subway sistem ing Jepang sing sacara hukum diklasifikasikake minangka jalur trem, dene kabeh subway sistem liyane ing Jepang sacara hukum diklasifikasikake minangka jalur sepur. Nanging, nduweni ciri khas sistem metro lengkap.[1]

Jalur[besut | besut sumber]

Saiki, ana wolung jalur, beroperasi ing 129.9 kilometers (80.7 mi) lan nglayani 123 stasiun; uga ana dawane 7.9-kilometer (4.9 mi), 10 stasiun automated people mover dikenal minangka jeneng "New Tram".[2]

Werna
jalur
Tandha Nomer
jalur
Jeneng Basa Jepang Dibukak Dawa[2] Stasiun[2]
Red align="center" Via trackage rights Jalur Kitakyū Namboku 北大阪急行電鉄 1970 5.9 km (3.7 mi) 4[Note 1]
Line 1 Jalur Midōsuji 御堂筋線 1933 24.5 km (15.2 mi) 20
Purple align="center" Line 2 Jalur Tanimachi 谷町線 1967 28.1 km (17.5 mi) 26
Blue align="center" Line 3 Jalur Yotsubashi 四つ橋線 1942 11.4 km (7.1 mi) 11
Green align="center" Line 4 Jalur Chūō (Yumehanna) 中央線 1997[Note 2] 2.4 km (1.5 mi) 1[Note 3]
1961[Note 4] 15.5 km (9.6 mi) 13
Via trackage rights Jalur Keihanna (Yumehanna) 近鉄けいはんな線 1986 18.8 km (11.7 mi) 8[Note 5]
Pink align="center" Line 5 Stasiun Sennichimae 千日前線 1969 12.6 km (7.8 mi) 14
Brown align="center" Via trackage rights Jalur Hankyu Senri 阪急千里線 1969 13.6 km (8.5 mi) 11[Note 6]
Hankyu Kyoto Main Line 阪急京都本線 1969[Note 7] 41.1 km (25.5 mi) 22[Note 8]
align="center" Line 6 Jalur Sakaisuji 堺筋線 1969 8.5 km (5.3 mi) 10
Lime align="center" Line 7 Jalur Nagahori Tsurumi-ryokuchi 長堀鶴見緑地線 1990 15.0 km (9.3 mi) 17
Orange align="center" Line 8 Jalur Imazatosuji 今里筋線 2006 11.9 km (7.4 mi) 11
TOTAL Total Dawa Total Stasiun
TOTAL (Subway only – not incl. trackage rights portions): 129.9 km (80.7 mi) 123
Subway incl. Kitakyu and Keihanna trackage rights portions): 154.6 km (96.1 mi) 133
Automated people mover
Light
blue
Osaka Metro Nanko Port Town line symbol.svg New Tram Jalur Nankō Port Town 南港ポートタウン線 1997[Note 9] 0.7 km (0.43 mi) 1[Note 10]
1981[Note 11] 2005 7.2 km (4.5 mi) 9
TOTAL (Subway, incl. People Mover): 137.8 km (85.6 mi)[2] 133[2]
Cathetan tabel
  1. Kalebu Stasiun Esaka
  2. Diduweni dening Osaka Port Transport System antarane Stasiun Ōsakakō lan Stasiun Cosmosquare
  3. Kalebu Stasiun Ōsakakō
  4. Antarane Nagata lan Stasiun Ōsakakō
  5. Kalebu Stasiun Nagata
  6. Kalebu Stasiun Tenjimbashisuji Rokuchōme
  7. Antarane Stasiun Kawaramachi lan Stasiun Awaji
  8. Kalebu Stasiun Awaji
  9. Diduweni dening Osaka Port Transport System antarane Stasiun Trade Center-mae lan Stasiun Cosmosquare
  10. Kalebu Stasiun Trade Center-mae
  11. Antarane Stasiun Suminoekoen lan Stasiun Trade Center-mae

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Kokudo Kōtsū Shō Tetsudō Kyoku (2005). Tetsudō Yōran (Heisei 17 Nendo) (ing basa Jepang). Tokyo: Denkisha Kenkyūkai. p. 228. ISBN 4-88548-106-6.
  2. a b c d e f g h i j 営業線の概要 [Overview of operating lines] (ing basa Jepang). 大阪市営交通局 [Osaka Municipal Transportation Bureau]. Diarsip saka sing asli ing January 11, 2014. Dibukak ing June 7, 2014.
  3. MiSoL ASP会員サービス・アプリケーション概要 Archived 2007-10-27 at the Wayback Machine.
  4. "Archived copy" (PDF). Diarsip (PDF) saka asliné ing 2018-05-08. Dibukak ing 2011-10-26.CS1 dandani: archived copy as title (link)

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana