Nihon Shoki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salinan Nihon Shoki saking jaman Azuchi-Momoyama (1599)

Nihon Shoki (日本書紀 Nihonshoki, Yamatobumi?) inggih punika satunggaling buku sajarah Jepang ingkang asalipun saking jaman Nara. Buku punika kalebet buku sajarah resmi ingkang paling tua sarta taksih wonten dumugi sapunika [1]. Nihon Shoki ugi dipunwastani Nihongi (日本紀?)

Buku punika kalebet seri kapisan saking kempalan enem buku sajarah bangsa ingkang dipunwastani Rikkokushi. Buku punika rampung kaserat nalika taun 720 (taun kaping 4 jaman Yōrō) lan dipunsunting ing sangandhaping pengawasaning Pangeran Toneri.

Nihon Shoki sadaya wonten 30 jilid dipuntambah 1 jilid kanthi isi bagan silsilah (genealogi) ingkang ical. Jilid kapisan kawiwitan kanthi cariyos mitologi lan dipunpungkasi kaliyan sajarah ing jaman Kaisar Jitō. Isinipun buku dipunsusun kanthi cara kronologis, sarta dipunserat mawi BasaTionghoa Klasik (kanbun) kados panyeratan dokumen resmi kala punika.

Pratélan irah-irahan[besut | besut sumber]

  • Jilid 1: Kami no Yo no Kami no maki (Mitos pérangan I)
  • Jilid 2: Kami no Yo no Shimo no maki (Mitos pérangan II)
  • Jilid 3: (Kaisar Jimmu) Kamuyamato Iwarebiko no Sumeramikoto
  • Jilid 4:
  • Jilid 5: (Kaisar Sujin) Mimaki Iribiko Iniye no Sumeramikoto
  • Jilid 6: (Kaisar Suinin) Ikume Iribiko Isachi no Sumeramikoto
  • Jilid 7:
  • Jilid 8: (Kaisar Chuai) Tarashi Nakatsuhiko no Sumeramikoto
  • Jilid 9: (Permaisuri Jingu) Okinaga Tarashihime no Mikoto
  • Jilid 10: (Kaisar Ojin) Homuda no Sumeramikoto
  • Jilid 11: (Kaisar Nintoku) Ōsasagi no Sumeramikoto
  • Jilid 12:
  • Jilid 13:
  • Jilid 14: (Kaisar Yūryaku) Ōhatsuse no Waka Takeru no Sumeramikoto
  • Jilid 15:
  • Jilid 16: (Kaisar Buretsu) Ohatsuse no Waka Sasagi no Sumeramikoto
  • Jilid 17: (Kaisar Keitai) Ōdo no Sumeramikoto
  • Jilid 18:
  • Jilid 19: (Kaisar Kimmei) Amekuni Oshiharaki Hironiwa no Sumeramikoto
  • Jilid 20: (Kaisar Bidatsu) Nunakakura no Futo Tamashiki no Sumeramikoto
  • Jilid 21:
  • Jilid 22: (Kaisar Suiko) Toyomike Kashikiya Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 23: (Kaisar Jomei) Okinaga Tarashi Hihironuka no Sumeramikoto
  • Jilid 24: (Kaisar Kogyoku) Ame Toyotakara Ikashi Hitarashi no Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 25: (Kaisar Kotoku) Ame Yorozu Toyohi no Sumeramikoto
  • Jilid 26: (Kaisar Saimei) Ame Toyotakara Ikashi Hitarashi no Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 27: (Kaisar Tenji) Ame Mikoto Hirakasuwake no Sumeramikoto
  • Jilid 28: (Kaisar Temmu, pérangan I) Ama no Nunakahara Oki no Mahito no Sumeramikoto, Kami no maki
  • Jilid 29: (Kaisar Temmu, pérangan II) Ama no Nunakahara Oki no Mahito no Sumeramikoto, Shimo no maki.
  • Jilid 30: (Kaisar Jitō) Takamanohara Hirono Hime no Sumeramikoto

Prosès panyuntingan[besut | besut sumber]

Benten kaliyan Kojiki, wonten ing buku Nihon Shoki boten dipunandharaken alesan, prosès panyusunan, lan nama panyusun. Andharan nembé kapanggihaken wonten ing buku sajarah Shoku Nihongi ingkang terbit salajengipun. Wonten ing Shoku Nihongi kaserat babagan "Saderengipun, Pangéran Toneri awit saking dhawuhipun kaisar sampun nyunting 'Nihongi', kala punika ngrampungaken, lajeng ngaturaken 30 jilid sajarah lan satunggal jilid bagan silsilah" (先是一品舎人親王奉勅修日本紀。至是功成奏上。紀三十巻系図一巻?).

Sumber[besut | besut sumber]

Nihon Shoki kinten-kinten dipunsusun saking manéka sumber ingkang langkung sepuh. Inga antawisipun kitab Teiki lan Kuji. Kalih kitab punika kalebet cathetan sajarah Jepang ingkang dipunkempalaken saking legenda kagunganipun maneika klan ingkang makaryo dhateng astana ing masa pamaréntahanipun Kaisar Kimmei kirang langkung tengahan abad kaping. Kejawi punika, Nihon shoki wosipun kutipan saking manéka dokumen ingkang sapunika sampun boten wonten.

Buku sajarah Tennōki lan Kokuki ingkang dipunsusun Pangeran Shotoku lan Soga no Umako ing taun 620 kinten-kinten kalebet buku sajarah ingkang langkung tua tinimbang Nihon Shoki, ananging telas kobong nalika wonten Prastawa Isshi ing taun 645 saéngga kedah dipunserat buku sajarah ingkang énggal.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Nihon Shoki, (dipunakses tanggal 11 Fèbruari 2013)
  • Mizutani Chiaki (水谷千秋). Nazo no Daiō: Keitai Tennō (謎の大王 継体天皇). Bunshun Shinsho, 2001
  • Takemitsu Makoto (武光誠). Yamato Chōtei to Tennō-ke (大和朝廷と天皇家). Heibonsha Shinsho, 2003

Pranala njawi[besut | besut sumber]