Naskah Laut Mati

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Potongan-potongan naskah Laut Mati dipamèraké ing Muséum Arkéologi, Amman

Naskah Laut Mati kapérang saka kurang luwih 900 dhokumèn, klebu tèks-tèks saka Kitab Suci Ibrani, sing ditemokaké antarané taun 1947 lan 1956 jroning 11 guwa ing Wadi Qumran lan sakupengé (cerak reruntuhan pemukiman kuna Khirbet Qumran, ing sisih kidul-kulon pesisir Laut Mati). Tèks-tèks iki duwé makna kaagamaan lan sajarah sing wigati, amarga tèks-tèks iku praktis arupa siji-sijiné dhokumèn-dhokumèn Alkitab sing asalé saka mangsa sadurungé taun 100 Masèhi.


Frékuensi kitab-kitab sing ditemokaké[sunting | sunting sumber]

Kitab-kitab disusun miturut gunggung manuskrip sing ditemokaké (11 kitab paling akèh)

Jeneng kitab Gunggung ditemokaké
Masmur 39
Andaraning Torèt 33
1 Henokh 25
Purwaning Dumadi 24
Yésaya 22
Yobel 21
Pangentasan 18
Kaimaman 17
Wilangan 11
Nabi-nabi alit 10
Danièl 8
Yérémia 6
Yéhèzkièl 6
Ayub 6
1&2 Samuel 4


Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber-sumber liya[sunting | sunting sumber]

  • Michael Wise, Martin Abegg, Jr, and Edward Cook, The Dead Sea Scrolls: A New Translation, (1996), HarperSanFrancisco paperback 1999, ISBN 0-06-069201-4, (ngandhut bagéyan-bagéyan non-Alkitab saka naskah-naskahé)
  • Martin Abegg, Jr, Peter Flint, and Eugene Ulrich, The Dead Sea Scrolls Bible: The Oldest Known Bible Translated for the First Time into English, (1999) HarperSanFrancisco paperback 2002, ISBN 0-06-060064-0, (ngandhut bagéyan-bagéyan Alkitab saka naskah-naskahé)
  • Dead Sea Scrolls Study Vol 1: 1Q1-4Q273, Vol. 2: 4Q274-11Q31, (cakram padat), Logos Research Systems, Inc., ASIN: B0002DQY7S (ngamot bagéyan-bagéyan non-Alkitab saka gulungan-gulungan iki, mawa transkripsi basa Ibrani lan Aram sing paralel karo pertalan basa Inggris)
  • Hershel Shanks, editor, Understanding the Dead Sea Scrolls: A Reader From the Biblical Archaeology Review, Vintage Press reprint 1993, ISBN 0-679-74445-2
  • Lawrence H. Schiffman, Reclaiming the Dead Sea Scrolls: their True Meaning for Judaism and Christianity, Anchor Bible Reference Library (Doubleday) 1995, ISBN 0-385-48121-7, (nliti gulungan-gulungan iki minangka dhokumèn Yahudi, lan ngusulaké yèn kuwi asalé saka klompok Saduki lan dudu Esene)
  • Hershel Shanks, The Mystery and Meaning of the Dead Sea Scrolls, Vintage Press 1999, ISBN 0-679-78089-0 (pengantar sing dianjuraké kanggo panemon lan sajarah panlitèné)
  • Theodore Heline, Dead Sea Scrolls, New Age Bible & Philosophy Center, 1957, Edition cithak ulang Maret 1987, ISBN 0-933963-16-5
  • Joseph A. Fitzmyer, Responses to 101 Questions on the Dead Sea Scrolls, Paulist Press 1992, ISBN 0-8091-3348-2
  • Carsten Peter Thiede, The Dead Sea Scrolls and the Jewish Origins of Christianity, PALGRAVE 2000, ISBN 0-312-29361-5

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Naskah_Laut_Mati&oldid=829471"