Muséum Tsunami Aceh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Koordinat: 5°32′51.8″N 95°18′54.3″E / 5.547722°N 95.315083°E / 5.547722; 95.315083

Museum Tsunami Aceh

Museum Tsunami Aceh tahun 2008
Diadegaké 2009
Lokasi Banda Aceh, Indonesia

Muséum Tsunami Aceh inggih punika salah satunggaling museum ingkang papan dunungipun wonten ing Provinsi Aceh, museum punika dipunbangun wonten ing Banda Aceh, Indonesia, kanggé ngenang gempa bumi Samudra Hindia 2004 sarta dados pusat pendidikan saha papan kanggé njagi kaslametan saking bencana tsunami.[1]

Desain[sunting | Sunting sumber]

Muséum Tsunami Aceh dipunrancang déning arsiték asal Indonesia, Ridwan Kamil. Museum punika minangka sawijining struktur sekawan tingkat kanthi amba 2.500 m² ingkang tembok lengkungipun dipuntutupi kaliyan relief geometris. Wonten ing salebetipun, pengunjung mlebet saking lorong sempit lan peteng ing antawisipun kalih tembok tirta ingkang inggil — kangge nyiptakaken malih swasana lan kepanikan nalika tsunami. Tembok museum dipunhiasi gambar tiyang-tiyang nari Tari Saman, sawijining makna simbolis dhumateng kekiyatan , disipli, lan ugi kapitadosan religius suku Aceh.[2] Saking inggil, atapipun mbentuk gelombang laut. Lanté ingkang paling ngandhap dipunrancang mirip kados griya panggung tradisional Aceh ingkang slamet saking bencana tsunami.[3] Bangunan punika mengeti para korban, ingkang namanipun dipuncantumaken ing tembok salah satunggaling ruang paling lebet ing museum, lan warga masyarakat ingkang slamet saking bencana tsunami punika.[4] Kejawi peranipun minangka tugu pengetan tumrap para korban ingkang seda, museum punika ugi migunani minangka papan perlindungan saking bencana ingkang sami ing wekdal samangke, kalebet ugi "bukit pengungsian" tumrap pengunjung menawi tsunami kadadosan malih.[5]

Koleksi[sunting | Sunting sumber]

Pameran wonten ing museum punika ngliputi simulasi elektronik gempa bumi lan tsunami Samudra Hindia 2004, sarta foto korban lan cariyos ingkang dipuntuturaken dening para korban ingkang slamet.[6]

Museum punika dipunrancang déning arsiték Indonésia Ridwan Kamil. Muséum Tsunami Aceh nedahaken simulasi éléktronik gempa bumi ing samudra Hindia 2004, foto-foto korban saha cariyos saking korban ingkang slamet saking bencana tsunami nalika rumiyin.

Kenangan[sunting | Sunting sumber]

Bencana Tsunami ingkang nate kadadosan ing tanah Aceh lan wilayah sanesipun nalika tanggal 26 Desember 2004 kala rumiyin, gadhah sisa cariyos ingkang dipunraosaken dening warga masyarakatipun. Kenangan babagan kuwaosanipun alam kasebut rawuh ing sawijining Museum Tsunami Aceh ingkang papanipun dumunung ing Jl. Sultan Iskandar Muda, Kampung Sukaramai, Baitturahman, Banda Aceh.

Museum ingkang dipunbangun nalika taun 2007 kasebut, kanthi Arsitektur modern ingkang saged ngrawuhaken raos mlebet malih utawi nglalami malih bencana tsunami amargi bangunan ingkang awerni abu-abu lan bentukipun bunderan punika panci dipunrancang saperlu ngemutaken malih swasana lan kahanan bencana tsunami ingkang kadadosan nalika taun 2004. Miturut pemandu, bangunan ingkang dipunarsiteki putera bangsa ingkang nama M. Ridwan Kamil, salah satunggaling arsitek saking ITB Bandung.

Kapisanan, pengunjung dipunrawuhaken swasana dramatis kanthi nglewati sawijining lorong ingkang peteng dipunkancani swanten tirta ingkang ngalir ing kekalih tembok lorong punika. Swasana kasebut ingkang saged nggiring raos pengunjung dhunateng kados pundi nggegirisinipun bencana tsunami ingkang numpesaken 1207 korban jiwa.[7]


Cathetan Suku[sunting | Sunting sumber]

  1. ^ "Tsunami museum opens in Indonesia", BBC News. 
  2. ^ ["Aceh Tsunami Museum offers tribute to victims and survivors". WorldArchitectureNews.com. World Architecture News. 6 Maret 2009.]
  3. ^ ["Aceh Tsunami Museum offers tribute to victims and survivors". WorldArchitectureNews.com. World Architecture News. 6 Maret 2009.]
  4. ^ ["Aceh Tsunami Museum offers tribute to victims and survivors". WorldArchitectureNews.com. World Architecture News. 6 Maret 2009.]
  5. ^ ["Aceh Tsunami Museum offers tribute to victims and survivors". WorldArchitectureNews.com. World Architecture News. 6 Maret 2009.]
  6. ^ ["Aceh Tsunami Museum offers tribute to victims and survivors". WorldArchitectureNews.com. World Architecture News. 6 Maret 2009.]
  7. ^ [1]

Pranala Njaba[sunting | Sunting sumber]