Mossad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mossad
המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים
Mossad
Sekilas
Dibentuk 13 Desember 1949 minangka Institusi Utama kanggo koordinasi
Pegawai 1.200 (perkiraan)
Kepala dinas Meir Dagan, Direktur
Dinas induk Perdnana Mentri Israel
Situs web
www.mossad.gov.il


Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (Ibrani: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, "Institut Intelijen lan Operasi Khusus") kuwi sawijining dinas rahasia Israel lan sering disingkat dadi Mossad. Operasiné utamané ngawasi bangsa-bangsa lan organisasi Arab ing saindhenging donya.

Mossad minangka dinas intelijen kang dianggep momok déning donya Arab. Sepak terjangé jroning ngacak-acak negeri liya andadèkaké organisasi iki diakoni minangka salah siji dinas intelijen paling apik lan paling suksès ing donya. Lembaga iki duwé tanggung jawab babagan intelijen, misi panyamaran, lan kontra teroris. Mossad uga tanggung jawab bab pamindahan warga Yahudi metu saka Suriah, Iran, lan Ethiopia. Agen-agené aktif jroning prosès pambentukan sawetara negara komunis ing kulon lan PBB.

Mossad dibentuk déning Perdhana Mentri Israel David ben Gurion tanggal 1 April 1951, saliyané kanggo intelijen militer uga kanggo kontra intelijen (Shin Bet).

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mossad&oldid=814290"