Mossad

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mossad
המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים
Mossad
Sekilas
Dibentuk 13 Desember 1949 minangka Institusi Utama kanggo koordinasi
Pegawai 1.200 (perkiraan)
Kepala dinas Meir Dagan, Direktur
Dinas induk Perdnana Mentri Israèl
Situs web
www.mossad.gov.il


Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (Ibrani: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, "Institut Intelijen lan Operasi Khusus") iku sawijining dinas rahasia Israèl lan sering disingkat dadi Mossad. Operasiné utamané ngawasi bangsa-bangsa lan organisasi Arab ing saindhenging donya.

Mossad minangka dinas intelijen kang dianggep momok déning donya Arab. Sepak terjangé jroning ngacak-acak negeri liya andadèkaké organisasi iki diakoni minangka salah siji dinas intelijen paling apik lan paling suksès ing donya. Lembaga iki duwé tanggung jawab babagan intelijen, misi panyamaran, lan kontra teroris. Mossad uga tanggung jawab bab pamindahan warga Yahudi metu saka Suriah, Iran, lan Ethiopia. Agen-agené aktif jroning prosès pambentukan sawetara nagara komunis ing kulon lan PBB.

Mossad dibentuk déning Perdhana Mentri Israèl David ben Gurion tanggal 1 April 1951, saliyané kanggo intelijen militer uga kanggo kontra intelijen (Shin Bet).

Delengen uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mossad&oldid=1008531"