Mossad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mossad
המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים
Mossad
Sekilas
Dibentuk 13 Dhésèmber 1949 minangka Institusi Utama kanggo koordinasi
Pegawai 1.200 (perkiraan)
Kepala dinas Meir Dagan, Direktur
Dinas induk Perdnana Mentri Israèl
Situs web
www.mossad.gov.il


Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim (Ibrani: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, "Institut Intelijen lan Operasi Khusus") iku sawijining dinas rahasia Israèl lan sok disingkat dadi Mossad. Operasiné mligi ngawasi bangsa-bangsa lan organisasi Arab ing saindhenging donya.

Mossad minangka dinas intelijen kang dianggep momok déning donya Arab. Sepak terjangé sajeroning ngacak-acak nagari liya ndadèkaké organisasi iki diakoni minangka salah siji dinas intelijen paling apik lan paling suksès ing donya. Lembaga iki duwé tanggung jawab babagan intelijen, misi panyamaran, lan kontra teroris. Mossad uga tanggung jawab bab pamindahan warga Yahudi metu saka Suriah, Iran, lan Ethiopia. Agen-agené aktif sajeroning prosès pambentukan sawetara nagara kuminis ing kulon lan PBB.

Mossad diwangun déning Perdhana Mentri Israèl David ben Gurion tanggal 1 April 1951, saliyané kanggo intelijen militèr uga kanggo kontra intelijen (Shin Bet).

Uga delengen[besut | besut sumber]