Mikotoksin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Struktur kimia aflatoksin B1.

Mikotoksin ya iku istilah kanggo ngrujuk toksin kang dasilake déning cendawan.[1] luwih lengkape, mikotoksin didefinisekake minngka produk alami kanthi bobot molekul kang cilik kang diasilake minangka metabolit sekunder saka cendawan berfilamen lan bisa nyebabake penyakit tumrap manungsa, kewan, anduran lan mikroorganisme liyane.[2]


Jinis-Jinising mikotoksin[sunting | besut sumber]

ana enem jinis mikotoksin utama yang sering merugikan manusia, yaitu aflatoksin, citrinin, ergot alkaloid, fumonisin, ochratoxin, patulin, trichothecene, dan zearalenone.[3]

Aflatoksin[sunting | besut sumber]

aflatoksin diasilake déning Aspergillus flavus Link lan uga A. parasiticus Speare.[4] Loro cendawan mau urip kanyhi optimal ing suhu 36-38 °C lan ngasilake toksin sacara maksimum ing suhu 25-27 °C.[4] Modhote cendawan kang ngasilake aflatoksin biyasane amarga humiditas /kelembaban 85% lan iki kerep ditemokake ana ing Afrika mula kontaminasi Alflatoksin ing panganan dadi prakara umum in bawana mau.[4] Kanggo ngindari kontaminaso aflatoksin, wiji-wijine kudu disimpen kanthi kondisi kang garing, bebas saka karusakan, lan bebas hama.[4]

Citrinin[sunting | besut sumber]

Cutrinin kang wiwitan diisoasekke saka Penicillium citrinum Thom ing 1931.[5] Mikotoksin iki ditemokake minangka kontaminan alami ing jagung, beras, gandum, barley, lan gandum hitam (rye).[5]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Alvi Yani (2009). "Detoksifikasi Biologis Berbagai Mikotoksin pada Bahan Pangan". Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Lampung. 
  2. ^ (en) Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  3. ^ (Inggris) Gwiazdowska D, Pawlak-Lemanska K (September 2009). "Removal of zearalenone by propionibacteria in the simulated human gastrointestinal tract". ISM Conference 2009: 119. http://www.ism2009.at/ISM2009_posters.pdf.
  4. ^ a b c d (Inggris) Hamed K. Abbas (2005). Aflatoxin and food safety. CRC Press. ISBN 978-0-8247-2303-3.
  5. ^ ^ a b (Inggris) "Production and Analysis of Citrinin in Corn". Applied and Environmental Microbiology 36 (3): 408-411. 1 September 1978. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC243061/pdf/aem00212-0020.pdf.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mikotoksin&oldid=1010857"