Menara Pisa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Menara Pisa
Torre di Pisa
Leaning Tower of Pisa.jpg
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Italia Edit this on Wikidata
Paugeran i, ii, iv, vi
Rujukan 395
Koordhinat 43°43′23″N 10°23′48″E / 43.72301°N 10.39663°E / 43.72301; 10.39663
Prasasti 1987 (Sèsi ke-15)
Situs jaringan www.opapisa.it

Menara Pisa (Basa Italia: Torre pendente di Pisa utawa dicekak Torre di Pisa) ya iku campanile utawa menara loncèng katedral ing kutha Pisa, Italia.[1] Saben pelancong sing menyang Italia ora lali nekani menara miring “Pisa” sing wis misuwur ing donya.[2] Menara iku digawé saka marmer, bangunan iku duwé jeneng Campanile kanggo nggantungaké jam gréja[butuh sitiran] Bangunan kang awujud segi lima iku digawé taun 1174.[2] Ora suwé menara iku dibangun pondasiné ambles ing jero lemah lan miring 4,2 meter saka garis tengahé.[3] Satus taun sawisé taun 1274, ana arsitek nambahi patang ruangan manèh gawé ngimbangi kemiringane. Nanging gandhèng majuné jaman, bangunan iku saya miring lan bisa dideleng nyata.[2] Dhuwuré menara iki ya iku 55,86 m saka permukaan tanah paling endèk lan 56,70 m saka permukaan tanah paling dhuwur. Ambanè tembok ing ngisoré tekan 4,09 m lan ing puncak 2,48 m. Bobote kira-kira tekan 14.500 ton. Menara Pisa nduwèni 294 anak undhak-undhakan.[2]

Menara Pisa kang megah lan éndah iku nduwèni pilar-pilar akèh, kori gerbang setengah bunder lan frescone(hiasan tembok) kang serasi uga kaca warna ing jero jendhéla sing pancèn agawé narik kawigatèné para pelancong.[1] Ing jero ruangan Katedral iku kagantung lampu lan hiasan papat patung widadari cilik.[3] Lan sing paling apik ya iku pajangan sing obah-obah dhéwé kang awujud dolanan pot-pot bunder lonjong lan lancip ing ngisore.[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pembangunan menara iki ana telung tahap ing wektu 200 taun. Pembangunan lantai siji saka campanile sing saka watu marmer putih dimulai saka 9 Agustus 2001.[4] Lantai siji dikupengi cagak sing ngarah miring marang lengkungan kerai.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Metro Gaya
  2. ^ a b c d Jajak MD dkk. 1979. 17 Keajaiban Dunia. Jakarta:Aqua Press
  3. ^ a b c Situs Indosiar
  4. ^ a b Erabaru.net