Maurice Delafosse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Maurice Delafosse

Maurice Delafosse (20 Dhésèmber 1870 - 13 November 1926) inggih punika satunggaling ahli étnografi Perancis sarta pejabat kolonial Perancis ingkang ugi nliti basa-basa Afrika. Piyambakipun kagambaraken minangka "salah satunggaling administrator Perancis lan satunggaling etnolog ingkang paling pinter ing sadangu gesangipun"."[1] Delafosse gadhah paham ingkang boten sami kaliyan pamarèntah Perancis babagan administrasi koloni Perancis wonten ing Afrika. Minangka akibatipun, piyambakipun "langkung kirang dipuntampik déning koloni-koloni Perancis" wonten ing sapérangan ageng gesangipun.[2]

Delafosse miyos wonten ing tanggal 20 Dhésèmber 1870 wonten ing kutha Sancergues, Perancis. Piyambakipun minangka putra saking René Françoise Célestin Delafosse lan Elise Marie Bidault. Piyambakipun gadhah 5 sadhèrèk kandhung.

Delafosse dipunkenal kanthi sumbanganipun wonten ing sajarah Afrika Barat lan basa-basa Afrika. Delafosse miwiti sinau basa Arab nalika taun 1890 ing École des langues orientales sesarengan kaliyan satunggaling orientalis kondhang, Octave Houdas. Taun 1891 piyambakipun nindakaken lelampahan dhateng Aljazair kaliyan Frères armés du Sahara, sawijining organisasi Katolik ingkang konséntrasi kanggé nglawan perdagangan budak lintas Sahara. Boten dangu salajengipun, piyambakipun nelasaken wekdalipun antawis satunggal taun wonten ing militèr Perancis minangka satunggaling zouave sadèrèng nglajengaken studinipun wonten ing École de langues orientales. sasampuning pikantuk gelar diploma, piyambakipun katunjuk minangka asistèn kanggé urusan masarakat pribumi wonten ing koloni énggal Perancis, Côte d'Ivoire.[3]

Karya-Karya Wigati[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Cohen, William B. (1978), "Review of: Maurice Delafosse, le Berrichon Conquis par l'Afrique by Louise Delafosse, Paris: Société Française d'Histoire d'Outre-Mer", International Journal of African Historical Studies 11 (2): 302–305, JSTOR 217447 .
  2. Arnaut, Karel (2000), "Review of: Amselle, Jean-Loup & Sibeud, Emmanuelle, eds. — Maurice Delafosse. Entre orientalisme et ethnographie : l’itinéraire d’un africaniste (1870-1926). Paris, Maisonneuve & Larose, 1998", Cahiers d'Études africaines 157: 141–143 .
  3. Delafosse, Louise (1976), Maurice Delafosse: le Berrichon conquis par l'Afrique (ing basa French), Paris: Société Française d'Histoire d'Outre-mer, ISBN 2-85970-000-5