Marie François Xavier Bichat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Potret Xavier Bichat

Marie François Xavier Bichat (lair ing Thoirette, 14 Novèmber 1771 – pati ing Paris, 22 Juli 1802 ing yuswa 30 taun) inggih punika, dhokter, sarta fisiolog saking Prancis.

Miturut pamanggih saking bapanipun, piyambakipun nimba kawruh wonten ing sekolah kadhokteran kutha Lyon, nalika taun 1793 piyambakipun sekolah ten Paris. Bichat kekancanan kaliyan dhosènipun Pierre-Joseph Désault, dhosèn punika mpromosikanken Bichat. Nalika Désault séda (1795), Bichat wiwit menerbitaken kasil-kasil saking panemuannipun.

Nalika taun 1797, Bichat milai nyepeng njabatan dados profèsor langsung kasil. Nalika taun 1800 piyambakipun nyambut damel dados dhokter wonten ing Rumah Sakit Hôtel-Dieu, Paris. Nalika semanten, piyambakipun wiwit panemuan ageng woten ing babagan anatomi manungsa sarta nerbitaken penemuanipun ingkang irah-irahanipun Des Recherches physiologiques sur la vie et la mort (Panelitèn Fisiologi dhumateng Tiyang Gesang kaliyan Tiyang ingkang sampun séda).

Bichar séda ning yuswa 30 taun sasampunipun dawah saking tangga. Xavier Bichat dipunpusarakaken ten Cimetière du Père-Lachaise, Paris.

Bichat mapunika salah satunggaling tokoh ingkang namanipun kaserat wonten ing Menara Eiffel, sesarengan kaliyan 71 asma sanès. Ora namung punika, namanipun uga dipundiabadikaken kanggé struktur awak ingkang gadhah lemak, inggih punika pipi ingkang asring wonten ing pipinipun bocah-bocah, kumpulan lemak Bichat.

Rujukan[besut | besut sumber]