Marcus Garvey

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Marcus Garvey
Marcus Garvey 1924-08-05.jpg
Garvey in 1924
LairMarcus Mosiah Garvey, Jr.
(1887-08-17)17 Agustus 1887
Saint Ann's Bay, Jamaica
Pati10 Juni 1940(1940-06-10) (umur 52)
London, England, UK
PakaryanPublisher, journalist
Kondhang ingActivism, black nationalism, Pan-Africanism
BojoAmy Ashwood Garvey (1919–1922; divorced)
Amy Jacques Garvey (1922–1940; his death)
AnakMarcus Mosiah Garvey, III (born 17 September 1930) and Julius Winston (born 1933)
Wong tuwaMarcus Mosiah Garvey, Sr.
Sarah Jane Richards

Marcus Mosiah Garvey, Jr. ya iku tokoh pulitik lan rastafari sing dilairné ndhik St Anne's Jamaika. Piyambaké mandhek sekolah ndhik umur 14 taun amarga masalah ékonomi. Sakbaré kui piyambaké karenan ndhik bab pulitik lan mèlu proyek mbiantu masarakat sakiwa-tengené.[2] Ora puas ndhik gawéané piyambaké budhal ana ing London taun 1992 kanggo mènèhi perhatinaé ana ing kamardikané Irlandia.[2] Ndèk taun 1917 Garvey ngedheko Universal Negro Improvement Association utawa sing karan UNIA ndhik New York. Tujané nyebarké pesen nasionalisme kulit ireng lan mbalik manèh ana ing Afrika bilih perlu. Taun 1919 Garvey ngedhekno auditorium ndhik Harlem lan njenengi Liberty Hall.[2]

Garvey uga dadi tokoh ndhik pergerakné Rastafari sing dadi pahlawan nasional Jamaika. Salahsiji ajarané ya iku ndhik Etiophia sing dadi tanah suci Afrika bakal onok bangsawan sing dimahkotai lan dadi juru selamat kanggo kaum kulit ireng sak donya.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Grant, Colin, Negro with a Hat: The Rise and Fall of Marcus Garvey, OUP, 2008, p. 18.
  2. a b c Jube Tantagode (2008). Reggae:Musik, Spiritual, dan Perlawanan. Yogyakarta: O2. k. 13. ISBN 979-17343-2-1. 
  3. Ras Muhamad (2013). Negeri Pelangi. Yogyakarta: Galangpress. ISBN 978-602-8174-91-6.