Manusia Modern Anatomis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Istilah manungsa modhèren anatomis (MMA) ing paleoantropologi ngacu kaliyan individu wiwit saking Homo sapiens kaliyan suatu penampilan ingkang konsistèn kaliyan rentang fenotipe ing manungsa modhèren.

manungsa modhèren anatomis bérèvolusi saking Homo sapiens purba ing masa Paleolitik Tengah, antawis 200.000 taun kapungkur. Munculè manungsa modhèren anatomis nandaakèn pérmulaan saking subspesies Homo sapiens sapiens, inggih punika subspesies saking Homo sapiens ingkang gayutakèn semua manungsa modhèren. Fosil tertua ingkang wonten ing manungsa modhèren anatomis inggih punika Omo remains, ingkang yuswanipun 196.000 tauninglkang kapérang saking kalih cumplung ingkang bènten, lan ugi balung asta , sikil, telapak sikil lan pinggang.

Fosil yang lain termasuk Homo sapiens idaltu dari Herto di Etiopia yang berusia 150.000 taun dan peninggalan dari Skhul di Israèl yang berusia 90.000 taun.[butuh sitiran]

Anatomi[besut | besut sumber]

Perbandingan anatomi dari cumplung manungsa modhèren (kiri) dan Homo neanderthalensis (kanan), dari Cleveland Museum of Natural History.

Manusia modhèren anatomis dibedakan dari leluhurnya langsung, Homo sapiens purba, lewat sejumlah fitur anatomis. Homo sapiens purba memiliki kerangka yang kokoh, mengindikasikan bahwa mereka hidup bergantung kepada fisik; ini bisa berarti bahwa manungsa modhèren anatomis, dengan rangka yang ramping, menjadi lebih bergantung kepada tèknologi daripada kekuatan fisik untuk memenuhi tantangan lingkungan.

Homo sapiens purba juga memiliki bubung alis (tonjolan lapisan balung di atas rongga mata). Dengan munculnya manungsa modhèren anatomis, bubung alis kanthi signifikan berkurang, dan padha manungsa modhèren mereka, rata-rata, samar-samar terlihat. Fitur pembeda lainnya dari MMA adalah tonjolan dagu, sesuatu yang tidak ada padha Homo sapiens purba.

MMA umumnya memiliki dahi vertikal dimana leluhur mereka memiliki dahi yang miring ke belakang. [1] Miturut Desmond Morris, dahi ingkang vertikal ing manungsa boten namung menaungi utek ingkang ageng ananging tonjolan dahi mainkan peran ingkang wigati ing komunikasi manungsa nglampahi pergerakan alis mata lan kerutan kulit dahi. [2]

Manusia modhèren awal[besut | besut sumber]

Skhul V memperlihatkan pencampuran dari ciri-ciri modhèren dan purba.

Omo, Hertho, Skhul, lan Peninggalan Jebel Qafzeh manawi kasebut kaliyan "Manusia Modern Awal" amargi peninggalan kerangka punika ningalaken campuran saking titikan-titikanipun purba lan modhèren. Skhul V, dados tuladha, gadahi bubung alis lan rai ingkang nonjol. ananging, panggènan utek saking Skhul V bènten kaliyan Neanderthal lan sami kaliyan panggènan utek ing manungsa modhèren.

ing Éropah, manungsa modhèren wiwit inggih punika Cro-Magnon.

Asal mula manungsa modhèren[besut | besut sumber]

ing pundhi ingkang biasanipun dipunparingi, wonten kalih modhèl utami ngenai subjek punika - Asal-usul terkini manungsa modhèren saking Afrika lan evolusi multiregional. Perdebatan umumipun merkawisaken ngenai jumlah relatif pergantosan utawi kawin-silang ingkang kadadosan ing area ing jawi Afrika, saat gelombang manungsa (atau leluhur manungsa) medhal saking Afrika lan menempati area sanèsipun, lan ingkang wigati gegayutan saking gelombang ingkang énggal dados banding kaliyan gelombang ingkang langkung lami.

Pandangan utami, ingkang sampun misuhur kaliyan modhèl asal sak punika saking Afrika, nyepeng manawi sadaya utawi nembé sadaya bèntenipun genetika manungsa moderning sadaya donya saged dipuntelusuri ugi ing manungsa modhèren anatomis ingkang wiwitan ninggalaken Afrika. Model punika dipundukung kaliyan pinten=pinten garis bukti ingkang independen, kadasta catatan fosil lan genetika.

Secara sajarah, kritik kaliyan pandangan punika asring maringi tanda kurung mendukung "hipotesis multiregional", ingkang popularitasipun memudar awit awal 1990-an. pinten=pinten kritik alesanipun manawi sejumlah garis keturunan genetika non-Afrika saged tahan gesang ing pinten-pinten panggènan ing belahan donya ngelangkungi kawin-silang kaliyan manungsa modhèren anatomis. Miturut versi kiat saking modhèl multiregional pinten-pinten populasi manungsa ing sadaya donya sapunika badhé ngadahi materi genetika ingkang tahan ngantos sejauh manungsa wiwit kadasta Homo erectus. Sekempalan ageng data ing Evolusi genetika manungsa (Jobling, Hurles dan Tyler-Smith, 2004) dukung kiat modhèl "Keluar dari Afrika". Analisis saking tiyang-tiyang Éropah modhèren nyaranaken manawi boten wonten DNA mitokondria (garis keturunan langsung) ingkang asalipun saking Neanderthal ingkang taksih bertahan ing masa sak punika. [3][4] [5] [6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Encarta, Human Evolution". Diarsip saka sing asli ing 2009-10-31. 
  2. ^ Desmond Morris (2007). "The Brow". The Naked Woman: A Study of the Female Body. ISBN 0-312-33853-8. 
  3. ^ Krings M, Stone A, Schmitz RW, Krainitzki H, Stoneking M, Pääbo S (1997). "Neandertal DNA sequences and the origin of modhèren humans". Cell 90 (1): 19–30. PMID 9230299. doi:10.1016/S0092-8674(00)80310-4.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  4. ^ No Neandertals in the Gene Pool, Science (2004).
  5. ^ Serre, D; Langaney, A; Chech, M; Teschler-Nicola, M; Paunovic, M; Mennecier, P; Hofreiter, M; Possnert, G; Pääbo, S (2004). "No evidence of Neandertal mtDNA contribution to early modhèren humans". PLoS Biology 2 (3): 313–7. PMC 368159. PMID 15024415. doi:10.1371/journal.pbio.0020057. 
  6. ^ "Fossil Reanalysis Pushes Back Origin of Homo sapiens". Scientific American. February 17, 2005.