Cucak gunung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Manuk cucak gunung)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cucak gunung
Pyc bima tenggerensis.jpg
Cucak gunung,
dari Kuningan, Jawa Barat
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Passeriformes
Famili: Pycnonotidae
Génus: Pycnonotus
Spésies: P. bimaculatus
Jeneng binomial
Pycnonotus bimaculatus
(Horsfield, 1821)

Cucak gunung ya iku sejinis manuk ocehan saka suku Pycnonotidae. Manuk iki uga dikenal kanti jeneng liya: cica-rante. Jeneng ilmiahe ya iku Pycnonotus bimaculatus (Horsfield, 1821). Sewentara sajrone basa Inggris karan Orange-spotted Bulbul, ngrujuk marang bintik jingga ing ndase. manuk cucak gunung kang isih sak jinis karo cucak rawa lan cucak ijo iki duwé warna wulu kang meh ora monoton ketimbang cucak ijo. Warna lan postur awake meh padha karo manuk cerucuk. manuk iki duwé keunikan saka manuk-manuk kang sak ordho karone. Bedaan mau bisa tinemu kanti gampang, ya iku ing pérangan sakiwa-tengené mata ana selaput kulit kanti warna kuning tela terang, sarta wulune ing kiwa-tengené matane kang warnané kuning. manuk iki uga duwé cucuk kanti warna ireng, sarta buku kang ana ing kiwa-tengené cucuke uga kanti warna ireng. Saliyané iku uga, warna wulu putih ing meh sekabehane abdomene, nanging wulu ing pérangan gulune warna putih kanti nglebokaké warna coklat tuwa kang khas saka manuk iki.

Pakanane manuk iki ya iku buah-buahan, kaya ta kates, gedhang, lan sakpanunggale. Nanging kadhang uga manuk iki mangan jinis gegremet, ya iku kaya ta uler. Ing pérangan buntut ana wulu kanti warna kuning cerah kang meh padha karo manuk cerukcuk. Warna wulu swiwi manuk iki ya iku kuning rodok ijok ang uga sisih eksotis manuk iki. Manuk kang bisa tinemu ing meh sekabehane pulo ing Indonesia (kajaba Kalimantan lan Papua) urip kanthi pasangan lan ngendog amung 2 nganti 3 iji waé.[1]

Bahan Bacaan[besut | besut sumber]

  • MacKinnon, J. 1993. Panduan lapangan pengenalan Burung-burung di Jawa dan Bali. Gadjah Mada University Press. Jogyakarta. ISBN 979-420-150-2
  • MacKinnon, J., K. Phillipps, and B. van Balen. 2000. Burung-burung di Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan. LIPI dan BirdLife IP. Bogor. ISBN 979-579-013-7

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pycnonotus bimaculatus pada IUCN Red List Database, diakses padha 01/8/2006
Pycnonotus bimaculatus pada ITIS Database, diakses padha 01/8/2006

Gathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. [1], (Kaunduh 22/1/13).