Manggang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Roti putih
Anders Zorn - Bread baking (1889)

Panggang minangka cara nyiyapake panganan sing nggunakake panas garing, biasane ing oven, nanging uga bisa digawe awu panas, utawa ing watu panas. Barang panggang sing paling umum yaiku roti nanging akeh jinis panganan liyane sing dipanggang. [1] Panas mboko sithik ditransfer "saka ndhuwur jajan, cookie, lan roti menyang tengah. Nalika panas mlaku, rubah lan adonan dadi barang sing dipanggang lan liyane nganggo kerak garing sing kuat lan pusat sing luwih alus ". [2] Panggang bisa dikombinasikake karo memanggang kanggo ngasilake varian barbekyu hibrida kanthi nggunakake kaloro cara kasebut, utawa siji sawise liyane. Baking ana gandhengane karo barbecue amarga konsep oven masonry padha karo lubang asap .

Amarga peran sosial lan kulawarga sejarah, baking biasane digawe dening wanita ing omah kanggo mangan saben dinane lan pria ing toko roti lan restoran kanggo konsumsi lokal. Nalika produksi digawe industri, panggangan otomatis karo mesin ing pabrik gedhe. Seni panggangan tetep dadi trampil dhasar lan penting kanggo nutrisi, amarga barang panggang, utamane roti, minangka panganan umum lan penting, saka sudut pandang ekonomi lan budaya. Wong sing nyiapake panggang minangka profesi diarani tukang roti .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "60 Baking Recipes We Stole From Grandma". Taste of Home (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-10-19.
  2. Figoni, Paula I. (2011). How Baking Works: Exploring the Fundamentals of Baking Science (3rd ed.). New Jersey: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-39813-5.CS1 maint: ref=harv (link)p.38