Laurent Gbagbo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Laurent Koudou Gbagbo
Laurent Gbagbo

Mangsa Kalenggahan
26 Oktober 2000 – 11 April 2011*
Perdhana Mentri Seydou Diarra
Affi N'Guessan
Seydou Diarra
Charles Konan Banny
Guillaume Soro
Pangageng sadurungé Robert Guéï
Pengganti Alassane Ouattara

Lair 31 Mèi 1945 (umur 70)
Gagnoa, Pasisir Gadhing
Kabangsan Pasisir Gadhing
Partai pulitik Front Rakyat Pasisir Gadhing
Pasangan Simone Gbagbo
Agama Katulik [1]
Jabatan presiden iku dadi pasulayan antara Ouattara lan Laurent Gbagbo wiwit 4 Desember 2010 nganti 11 April 2011.

Laurent Koudou Gbagbo (dipunlairaken 31 Mei 1945; umur 70 taun[1]) ya iku Presiden Pasisir Gadhing wiwit 2000 nganti dicekel ing sasi April 2011.

Ggagbo nyambutgawé minangka guru sajarah. Dhèwèké dikunjara ing wiwitan taun 1970an lan sepisan manèh ing taun 1990an, urip ing pambuwangan ing Prancis amèh sadawaning taun 1980an amarga kagiatané jroning sarékat buruh. Gbagbo ngadegaké Front Rakyat Pasisir Gadhing (FPI) taun 1982. Dhèwèké nyalonaké minangka presidhèn nglawan Félix Houphouët-Boigny ing wiwitan pulitik multiparté taun 1990. Wusanané kasil antuk kursi ing Dhéwan Nasional Pasisir Gadhing.

Gbagbo dadi presidhèn sawisé Robert Guéï, pemimpin junta militèr, ngalang-alangi para pulitikus misuwur liyané tarung nglawan Gbagbo jroning pamilihan presidhèn Oktober 2000. Gbagbo ngumumaké kamenangan sawisé pamilihan lan para pendhukungé padha dhémo nggulingaké Guéï. Gbagbo banjur dilantik dadi Presidhèn Laurent Gbagbo nikah karo Simone Gbagbo.

Rujukan[sunting | besut sumber]

  1. ^ "QUI EST LAURENT GBAGBO ?", FPI website (Basa Prancis).
  • Gbagbo bakal diadili, Kompas, 13 April 2011
Didhisiki déning:
Robert Guéï
Presiden Pasisir Gading
2000-11 April 2011
Diganti déning:
Alassane Ouattara

Cithakan:Pulitikus-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Laurent_Gbagbo&oldid=1053954"