Lara katresnan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Broken heart.svg
Dokter mriksa wanita enom sing kena lara katresnan, ibune sing prihatin nglipur dheweke

Lara katresnan nuduhake rasa nelangsa sing bisa ngasilake perasaan negatif nalika tresna banget, sajrone ora ana wong sing dikasihi, utawa nalika katresnan ora bisa dibalekake. Kahanan iki dianggep minangka jinis penyakit wiwit abad tengahan lan nduweni gejala sing tetep konsisten ing antarane wektu, kalebu ilang napsu lan insomnia.[1][2]

Tembung lovesickness arang digunakake ing bidang medis utawa psikologis nanging riset anyar ditindakake kanggo pengaruh lara ati marang awak lan pikiran.[3]

Katresnan minangka penyakit mental[besut | besut sumber]

Sastra lan puisi asring nggambarake katresnan minangka jinis penyakit edan, lan profesi medis njupuk pendekatan sing padha. Miturut pandangan Kedokteran Hipokratis, katresnan sing hasrat meh bakal luntur utawa malih dadi "tresna melankolis" - iki minangka bentuk depresi utawa sedhih.[4]

Panaliten ilmiah babagan topik katresnan wis nemokake manawa wong sing tresna iku ngalami jinis sing padha karo obat-obatan terlarang kayata kokain. Ing utek, neurotransmitter tartamtu - phenethylamine, dopamine, norepinefrin lan oxytocin - nuwuhake rasa dhuwur (utawa nge-fly) amarga rasa "tresna" iku nggunakake rolas wilayah utek sing beda-beda. Neurotransmitter iki nirokake rasane amfetamin.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Williams, Laura Kalas. "Being lovesick was a real disease in the Middle Ages". The Conversation (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-02-25.
  2. Wack, Mary Frances (January 1990). Lovesickness in the Middle Ages: The Viaticum and Its Commentaries (ing basa Inggris). University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-8142-2.
  3. "Love, Actually: The science behind lust, attraction, and companionship". Science in the News (ing basa Inggris). 2017-02-14. Dibukak ing 2020-02-25.
  4. Tallis, Frank. "Is Love a Mental Illness?". Diarsip saka sing asli ing 12 September 2017. Dibukak ing 26 March 2014.
  5. Vaughn, Tricia. "Love sickness is real, and the high it provides looks a lot like cocaine usage". Article. The Crimson White. Diarsip saka sing asli ing 7 April 2014. Dibukak ing 28 March 2014.