Lambang Kabupatèn Banyumas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Lambang Kabupatèn Banyumas.png
Lambang Kabupatèn Banyumas

Lambang Kabupatèn Banyumas dikukuhaké mawa Dudutan Mantri Dalam Negeri Républik Indonésia tanggal 20 Juni 1970[1].

Katrangan[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki katrangan pérangan-pérangan, susunan lambang, teges, wujud lan corak lambang diwèhaké.

Godhong lambang[besut | besut sumber]

Wujudé bunder, ing njeroné ana gambaré saka ndhuwur nèng ngisor, nglambangaké sawijiné tékad wong Banyumas kanggo nglakoni pangudiné kang suci, ya iku mélu nèng njeroné Révolusi Bangsa Indonésia kanggo minangka masarakat kang adil makmur dhedhasar Pancasila.

Gunung Slamet[besut | besut sumber]

Warnané klawu, mburiné biru nèng dhuwur, ijo nèng ngisor. Jeneng SELAMET, nuduhna gegayuhan masarakat Banyumas ben terus slamet donya akherat GUNUNG SELAMET, gung sinawang, dhuwur sumlangit, nggambarna teguhing jiwa manungsa lan kususe masarakat Banyumas. Ing gunung ana alas rungkut, kang kudu dijaga ben tetep ijo royo royo, ngelingi gunané alas kanggo laladan (hasta amarga) kang duwé sipat:-klimatologis, hidrologis, orologis, ekonomis, strategis, estetis, sanitair.

Kali Serayu[besut | besut sumber]

Kali iki papané nglintang mawa warna kuning emas telung lapis kang diwatesi karo glombang ireng kang cacahé papat.

Jeneng Serayu iki reflèksi pangarepan praja ing kabupatèn Banyumas kususé lan ing Indonésia lumrahé supaya nityasa rahayu utawa slamet Banyu Kali Serayu akèh banget gunané kanggo tani lan usaha prodhuksi sarta usa-usaha kaharjan liyané praja kabupatèn Banyumas lan saidengé. Dilukis telung lapis glombang karepé yèn kali iki mili ing telung tlatah eks kawedanan ya iku Banyumas, Sokaraja lan Jatilawang.

Slundang[besut | besut sumber]

Awerna coklat lan manggar awerna kuning emas kang tandhané ana 10 woh krambil kang isih enom (bluluk) awerna putih/kuning lan kabèh papané ing pérangan kiwa ngisor. Wewengkon Kabupatèn Banyumas wujud pangasil gula krambil kang dadi salah sawijining sumber usaha utawa pangasilan lan kamakmuran rakyat.

Awoh sepuluh iji krambil enom (bluluk) ditegesaké dasa sila Bandung.

Satangkè carang cengkèh[besut | besut sumber]

Kanthi tangkèné kang awoh limang iji cengkèh warna coklat/kuning emas kang ana ing wilahan ngisor sisih tengen. Wewengkon Kabupatèn Banyumas uga wujud pangasil cengkèh kang cukup gedhé lan dadi sumber pangasilan lan kamakmuran kang cukup wigati kanggo rakyat banyumas.

Gadha rujak polo[besut | besut sumber]

Ana gambar gadha rujak polo awerna ireng kang rosé ana lima, pinggiran lukisan-lukisan sajeroning wates rosé wernané kuning.

Gadha iki nglambangaké sanjata Radèn Wrekudara lan nduwé teges sipat satriya, jiwa pejuang kang gagah wani lan kuwat kang didarbèni déning wong Banyumas kang ngélingaké para pejuang lan para tokoh kabupatèn Banyumas.

Sifat jujur lan blaka kang didarbèni wong Banyumas mèmper sipat Radèn Wrekudara ing carita pawayangan.

Wit waringin sa-pang[besut | besut sumber]

Pohon beringin yang mempunyai sulur enam buah dan rimbunan daun berupa tiga lapisan gelombang yang merupakan rerangkèn 24 busur berupa dengan susunan dari dalam keluar 4,6 dan 14 yang keseluruhannya berwarna putih dan terletak di tengah sebagai bayangan (di belakang gada rujak polo) tersebut. Bermakna pengayoman, keadilan dan kebenaran yang diusahakan dan menjadi gegayuhan orang atau masarakat Kabupatèn Banyumas. Bersulur enam utas menunjukkan enam laladan ex Kawedanan dan 24 wewengkon Kacamatan yang diayomi dalam lingkup wewengkon Kabupatèn Banyumas yang semua terdiri dari 3 laladan ex Kawedanan sebagai dilambangkan di dalamnya daun merimbun yang terdiri 3 lapisan.

Candra sangkala[besut | besut sumber]

Ing lambang ana tulisan candra sangkala "Rarasing rasa wiwaraning praja". Sangkalan iki nduwé teges 6-6-9-1 lan yèn diwalik dadi taun 1966. Saliyané iku sangkalan iki bisa dingèrténi kaya déné rasa kang sarasi saka praja iku lawang gapura kanggo ngleboni tlatah utawa nagara kang diimpèkaké.

Ukara iki tinulis mawa aksara Latin awerna emas sadhuwuring dhasar wujud pita kaya déné bayangan awerna ireng mawa plisir kuning emas. Jeneng laladan "DAERAH KABUPATEN BANYUMAS" ditulis mawa aksara Latin awerna kuning emas sadhuwuring dhasar kang wujudé pita abang plisir warna kuning emas.

Pangapit lambang[besut | besut sumber]

  • Ing sisih kiwa, satangké wulir pari kanthi wiji 17 (warna kuning emas), lan ing sisih tengen, carang murbei 8 (warna ijo kanthi plisir kuning emas, wohé wolung iji warna abang lan kuning emas, sarta gagangé warna kuning emas), nggambaraké lan ateges kasejahtraan lan kamakmuran rakyat.
  • Gabungan antarané pari, murbei, lan gada rujak pala nglambangaké dina ngarep rakyat Kabupatèn Banyumas nuju masarakat adil lan makmur kang diridloi déning Gusti Kang Maha Tunggal.
  • Gabungan antarané pari pitulas iji, murbei kanthi godhung wolu, garis glombang papat lan gada kanthi ros lima, iku wujud angka kang minangka tanggal kamardikan Indonésia, 17 Agustus 1945.

Makna warna ing motif lambang laladan[besut | besut sumber]

  • biru: katentreman / padhang
  • ireng: kalanggengan, kateguhan, setya tuhu, konsekuèn
  • kuning emas: kamurnian lan dhuwuring mutu, kaluhuran
  • ijo: kasuburan, kamakmuran
  • abang: kendel, dinamika
  • putih: kasucian utawa kajujuran

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Nomor: Pemda.10/15/22-166. Lembaran Laladan Kabupatèn Dati II Banyumas th. 1970 seri C Nomor 170. Perda Kabupatèn Banyumas tgl 15 Juni 1966