Lènsa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Lensa

Lensa utawa uga diarani Kanta ya iku sawijining srana kang awujud kaca bening gepeng kang duwé sisih-sisih kang simetris. Lensa mono duwé kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahé. Lensa sepisanan dipangerteni saka catatan sandiwara Yunani Kuno liwat cathetane Aristhophane The Clouds (424 SM) kang mratélakaké anané istilah gelas-gelas pembakar (lensa cembung kang kanggo mokusake sinaring srengéngé kanggo nyipta geni) ing karyané. Wong kang nemu téyori babagan lensa sepisanan tur uga mratelakake kadadéan bayangan ana ing retina ya iku fisikawan muslim saka Arab kang asmane Alhazen (Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haitham)

Jinising Lènsa[besut | besut sumber]

Lensa kapérang dadi manéka jinis. Lensa bisa dibédakaké saka wujud sisih-sisine. Kontruksi lensa kang paling umum tinemu ya iku lensa speris, ya iku lensa kang sudut mlengkung lumah bidange dibandingake karo radius speris. Titikan radius kang digunakaké dilambangake kanthi lambang R,kang bakal duwé nile positif nalika saben sisine mlengkung ngadohi titik pusere lensa,lan sinebut antarmuka cembung.

Kontruksi[besut | besut sumber]

Kontruksi lensa kang paling akèh ya iku kang awujud lensa speris, ya iku lensa kang duwé babagan speris (mlengkung),notasi kang digunakaké ya iku R.

1 - Symmetrical double convex lens.
2 - Asymmetrical double-convex lens
3 - Plano- convex lens.
4 - Positive meniscus lens.
5 - Symmetrical biconcave lens.
6 - Asymmetrical biconcave lens.
7 - Plano-concave lens.
8 - Negative meniscus lens.
Diagram penelisikan sinar kanggo lensa konvergen
Lensa cekung
Sawijining jinislensa cembung asperis.
1: Penampang lensa Fresnel
2: Penampang lensa plano konveks kanthi daya kang padha

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]