Lènsa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Lensa

Lensa utawa uga diarani Kanta ya iku sawijining srana kang awujud kaca bening gepeng sing duwé sisi-sisi kang simetris. Lensa mono duwé kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahe. Lensa sepisanan dipangerteni saka catatan sandiwara Yunani Kuno liwat cathetane Aristhophane The Clouds (424 SM) kang nyebutake anane istilah gelas-gelas pembakar (lensa cembung kang digunakake kanggo mokusake sinaring srengenge kanggo nyiptakake geni) ing karyane. Wong kang nemokake teori babagan lensa sepisanan tur uga mratelakake kadadean bayangan ana ing retina ya iku fisikawan muslim saka Arab kang asmane Alhazen (Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haitham)

Jinising Lènsa[sunting | besut sumber]

Lensa kaperang dadi maneka jinis. Lensa bisa dibedakake saka bentuk sisi-sisine. Kontruksi lensa sing paling umum ditemokake ya iku lensa speris, ya iku lensa sing sudut mlengkung permukaan bidange dibandingake karo radius speris. Titikan radius sing digunakake dilambangake kanthi lambang R,sing bakal duwé nile positif nalika saben sisine mlengkung ngadohi titik pusere lensa,lan sinebut antarmuka cembung.

Kontruksi[sunting | besut sumber]

Kontruksi lensa kang paling akeh ya iku sing awujud lensa speris, ya iku lensa sing duwé bidhang speris (mlengkung),notasi sing digunakake ya iku R.

1 - Symmetrical double convex lens.
2 - Asymmetrical double-convex lens
3 - Plano- convex lens.
4 - Positive meniscus lens.
5 - Symmetrical biconcave lens.
6 - Asymmetrical biconcave lens.
7 - Plano-concave lens.
8 - Negative meniscus lens.
Diagram penelisikan sinar kanggo lensa konvergen
Lensa cekung
Sawijining jinislensa cembung asperis.
1: Penampang lensa Fresnel
2: Penampang lensa plano konveks kanthi daya kang padha

Referensi[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lènsa&oldid=998279"